Gemeente Ede

nummer 32 / Ede, 17 februari 2004

Meer groene stroom naar Edese bedrijven

Bedrijven op bedrijventerreinen Frankeneng en Heestereng gaan meer groene stroom inkopen. 33 bedrijven doen mee aan het project van gezamenlijke inkoop van energie. In de toekomst zullen meer bedrijven zich aansluiten. Door deze gezamenlijke inkoop kan energiebedrijf Eneco de energie aanbieden voor een lagere prijs dan gebruikelijk. De gezamenlijke energie-inkoop heeft daardoor voordelen voor zowel de bedrijven als het milieu. Een belangrijk deel (circa 40%) van de totale hoeveelheid van de gezamenlijk ingekochte energie bestaat namelijk uit groene stroom.

Groene stroom wordt opgewekt door duurzame energiebronnen, zoals zonlicht, waterkracht, wind en biomassa (hout, stro). Dit is milieuvriendelijker dan energie, die wordt opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals gas, aardolie en steenkool. Deze energiebronnen raken een keer op en bij verbranding komt CO2 vrij, dat het broeikaseffect veroorzaakt. De gemeente Ede wil het gebruik van groene energie stimuleren. Dit is een onderdeel van het Edese klimaatbeleid. De gemeente geeft ook zelf het goede voorbeeld. Circa 25% van de stroomvoorziening voor gemeentelijke gebouwen en de openbare verlichting bestaat uit groene stroom.

De bedrijventerreinen Frankeneng en Heestereng worden duurzaam ontwikkeld. De duurzame ontwikkeling van deze bedrijventerreinen is een samenwerkingsproject van de gemeente Ede, het Ede's Bedrijfs Contact en de provincie Gelderland. Het betekent, dat er niet alleen wordt gelet op een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven, waar een gezonde economische bedrijfsvoering mogelijk is. Ook het milieu speelt een belangrijke rol. Samen met de bedrijven wordt gezocht naar mogelijkheden voor een duurzame bedrijfsvoering. Hiertoe gaan nog meer projecten uitgevoerd worden. Met de duurzame ontwikkeling van bestaande bedrijventerreinen loopt de gemeente Ede voorop in Gelderland.

---