Gemeente Heeze-Leende


Aanpassing proefalarm sirene

Aanpassing proefalarm sirene Met ingang van 1 maart 2004 zal de sirene, iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur, één keer luid klinken. Tot nu toe ging de sirene steeds drie keer, maar om de overlast voor de burger zoveel mogelijk te beperken zal dit teruggebracht worden tot één keer. Bovendien blijkt één keer luid testen van de sirene bij een proefalarm voldoende om de bevolking bewust te maken van de acties die ze moet ondernemen als de sirene op een ander tijdstip gaat: ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet omroep Brabant radio aan.

De sirene waarschuwt u als u buiten bent. Veel mensen vinden het echter prettig om het signaal ook binnen te kunnen horen. Indien het signaal luider gezet wordt, is dit te belastend voor de directe omgeving van de sirenepaal. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) Delft een onderzoek laten doen naar mogelijke oplossingen. TNO geeft aan dat door het sirenesignaal (het deuntje) te wijzigen de attentiewaarde al kan verhogen. De resultaten zijn inmiddels aan de fabrikant van de sirenes voorgelegd.

Sirenepalen
In het eerste half jaar van 2004 worden er in de regio Zuidoost-Brabant extra sirenepalen geplaatst. Er wordt één sirenepaal geplaatst in Stratum en naar verwachting twee in Meerhoven. In de betreffende gebieden was de dekking niet volledig.