Socialistische Partij

"Statenreizen belangrijker dan pleegzorg"

Maandag 16 februari hebben de staten zich uitgesproken tegen het voorstel van de SP het tekort bij de pleegzorginstellingen voorlopig op te lossen met het reisbudget van de statenleden. Geen enkele partij heeft deze oproep gesteund, alsof er geen wachtlijst pleegzorg is, alsof er geen opnamestop is afgekondigd vanwege gebrek aan budget door de pleegzorginstelling OCK, alsof de Staten aan dat laatste helemaal niets kunnen doen.

Pikant detail: op deze zlefde maandag lanceerde D66 het voorstel een feestje te organiseren voor statenleden en collegeleden met aanhang en de griffie. Kosten: 10.000. Het is duidelijk: het gros van de Noord-Hollandse statenleden zit er niet om problemen in de samenleving op te lossen maar om te profiteren.

En dat er problemen zijn is zonneklaar: vorige week traden zestig kinderrechters naar buiten met een manifest over het chronische gebrek aan opvang. Als ook kinderrechters zich gaan organiseren in dit verband moet het ernstig zijn. In Noord-Holland hebben we er bovendien nog een echt schrijnend voorbeeld van ook. Namelijk dat 13-jarig meisje dat nu al sinds november 2003 onschuldig in een jeugdgevangenis zit opgesloten in Den Helder en dat alleen omdat de wachtlijst bij de orthopedagogische hulpverlening zo groot is.

Echter, de Staten hebben gesproken: het probleem is hen worst. De partijen dekken elkaar en hun collegas in het kabinet af. Dus, als we in de toekomst het CDA, GroenLinks, D66 en de PvdA (over de VVD hebben we het maar niet eens) weer eens horen zeggen, dat de noden van de mensen hen zwaar vallen en dat ze wilden dat ze wisten wat er aan gedaan kon worden, weten we voortaan wat ze bedoelen: het is slap gekakel! Het kan ze helemaal niets schelen.