Provincie Zuid-Holland

Belangrijke impuls voortgang herstructurering bedrijventerreinen

In het kader van de ambitie om 500 hectare nieuwe en 500 hectare verouderde bedrijventerreinen te realiseren in de periode tot 2007, heeft het college van Gedeputeerde Staten (GS) deze maand ruim ¤2,2 miljoen uitgetrokken voor herstructurering van bedrijven-terreinen en een bedrijvencentrum voor starters in Zuid-Holland. Het geld komt uit het Ontwikkelingsfonds Bedrijventerreinen (OFB). Het OFB is een fonds dat door de provincie zelf wordt gevoed en waaruit economische investeringen worden gefinancierd. Voor 2004 staat nog een bedrag uit het OFB ter beschikking van ¤9,3 miljoen.

Het geld is verdeeld over drie projecten: de revitalisering van de Haven NAM-locatie te Vlaardingen (¤ 1,2 miljoen voor 8 hectare), de herstructurering van bedrijventerrein Kwintsheul (¤ 0,9 miljoen voor 11 hectare) in de gemeente Westland en de verbouwing en inrichting van Het Startershuis Midden-Holland in het gebouw van de Kamer van Koophandel te Gouda (¤ 0,1 miljoen). Het bedrijvencentrum omvat circa 400 m2 kantoorruimte voor startende bedrijven in de zakelijke dienstverlening.

Ambitie

De herstructurering van 500 hectare bedrijventerreinen en de aanleg van 500 hectare nieuwe terreinen is een speerpunt van het economisch beleid van het College van GS. Kwaliteit en duurzaamheid van de terreinen staan bovenaan. De vraag naar bedrijventerreinen in Zuid-Holland is groot en de ruimte beperkt. De realisatie van de ambitie kan de provincie niet alleen en daarom spelen voornamelijk het bedrijfsleven en de gemeenten een grote rol.

Voor 2004 staat voor bedrijventerreinen nog een bedrag uit het OFB ter beschikking van ¤ 9,3 miljoen. Tot 1 maart aanstaande kunnen aanvragen om subsidie worden ingediend bij de provincie Zuid-Holland ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen, de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen, infrastructuur voor bedrijventerreinen en bedrijfsverzamelgebouwen. Naast subsidie voor de uitvoering van herstructurering, geeft de provincie Zuid-Holland ook subsidie voor het ontwikkelen van concrete plannen.

Meerjarenprogramma

Momenteel is GS bezig met de voorbereiding van het meerjarenprogramma bedrijventerreinen. Hierin wordt onder andere voorgesteld een prioritering in de aan te pakken bedrijventerreinen te maken en provinciale actieplannen per regio op te stellen. In maart 2004 wordt het meerjarenprogramma bedrijventerreinen door Gedeputeerde Staten besproken, waarna een consultatieronde in de regio's plaatsvindt. Na de zomer wordt het meerjarenprogramma bedrijventerreinen aangeboden aan Provinciale Staten.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

www.zuid-holland.nl