Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Actieprogramma versnellen woningbouw

"Bouwen, Bouwen, Bouwen"vraagt om samenwerking gemeenten en provincie

In 2003 werden er in Noord-Brabant 5.100 huizen gebouwd. Daarmee belandde de woningbouw in de provincie, na een reeks van jaren met een dalende woningproductie, op een historisch dieptepunt. Het tekort aan woningen zal in 2004 waarschijnlijk 1,9% bedragen, 18.700 huizen. Er is een inhaalslag nodig om in de toekomst alle Brabanders aan huisvesting te helpen. De provincie wil, als een van de partijen die verantwoordelijk zijn voor de volkshuisvesting, een stimulans aan de woningbouw geven. "Bouwen, bouwen, bouwen" luidt het devies en het tien-punten-plan moet daaraan een bijdrage leveren.


Uit onderzoek van o.a. de Taskforce Woningbouw van het Rijk blijkt dat de belangrijkste oorzaken van de teruglopende bouw liggen in de veelheid, complexiteit en ondoorzichtigheid van beleid en regelgeving, de lokale procedures en onduidelijkheid over de rollen van partijen die bij de woningbouw betrokken zijn en het gebrek aan personele capaciteit bij gemeenten en marktpartijen. De Taskforce ziet een rol voor de provincie bij het tijdig voorbereiden van voldoende bestemmingsplancapaciteit en het versnellen van procedures. Gedeputeerde Staten hebben de aanbevelingen en de eigen ervaringen van de provincie uitgewerkt in een tien-punten-plan om de woningbouw te bevorderen.

In de uitwerkingsplannen van het streekplan voor de stedelijke en landelijke regio's van Brabant worden voor de komende 20 jaar de locaties voor de woningbouw vastgelegd (punt 1). Die plannen worden nog dit jaar vastgesteld. Er komen regionale planningsoverleggen (punt 2) waarbij de gemeenten en de provincies de voortgang van de woningbouw bespreken. In 10 gemeenten waar de woningbouw het meest stagneert, zullen de knelpunten in beeld gebracht worden (punt 3) zodat die aangepakt kunnen worden. De procedures rond bestemmingsplannen worden versneld (punt 4). Er komt een systeem waarmee de voortgang van de woningbouw in beeld wordt gebracht (punt 5), zodat in het regionaal overleg de vinger aan de pols gehouden kan worden. De provincie actualiseert regelmatig de prognosegegevens en voert frequent woningmarktonderzoek uit (punt 6). Zo kan tijdig worden ingespeeld op veranderende inzichten en ontwikkelingen met betrekking tot het wonen. Dit komt de voortgang van de woningbouw ten goede. Er wordt nu al gewerkt aan het vrijgeven van de woningbouw binnen strakke contouren in een aantal gemeenten en er zijn ook experimenten met het bouwen van woningen voor ouderen en jongeren (punt 7). De ervaringen met deze proeven zullen doorwerken in het beleid. Het investeringsbudget stedelijke vernieuwing zal worden ingezet om de bouw van huizen te bevorderen. De bouw van woon-zorgvoorzieningen wordt bevorderd (punt 9, naar aanleiding van de ervaringen van de 'Taskforce wonen-zorg-plus'). Het Rijk de provincie, de B5 en het samenwerkingsverband Regio Eindhoven zullen afspraken maken over de voortgang van de woningbouw (punt 10).




Provincie Noord-Brabant