Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 17 februari 2004

OW - 3090 Inrichting binnenruimte rotonde Akerstraat-Putgraaf Burgemeester en wethouders willen voor de inrichting van de binnenruimte van de rotonde Akerstraat-Putgraaf een ideeënwedstrijd uitschrijven voor Heerlense kunstenaars. Deze markante plek, die de aanhaking van de Akerstraat op de cityring vormt, zal met een kunstwerk in het midden een sterke identiteit krijgen. Thema's die bij de uitwerking van het kunstwerk betrokken worden zijn onder andere: Water als voeding van het Landsfort en de Thermen. Een poort op de uitvalsweg Heerlen-Aken.
Een verwijzing naar de omgevingskenmerken van de straten en bebouwing. Gedacht wordt aan de toepassing van een waterelement.

De wedstrijd past binnen het actieprogramma Cultuurbereik 2001-2004. Het wedstrijdreglement en de uitnodiging worden binnenkort gepubliceerd. De kunstenaar van het winnend ontwerp zal de praktische realisatie, in overleg met de gemeente, mede begeleiden. Er wordt gestreefd naar een oplevering van het kunstwerk voor 1 juli 2004.

SO - 2984 Plan van Aanpak Euregioverbinding Limburg Het college van B&W heeft besloten om aan ProRail Businessteam Light Rail (ProRail is de nationale beheerder van de spoorweginfrastructuur in Nederland) opdracht te verlenen voor het opstellen van een plan van aanpak voor de Euregioverbinding. In dit plan van aanpak moet helder gemaakt worden welke oplossingen er voor welke problemen mogelijk, nuttig en/of noodzakelijk zijn. De gemeente Heerlen heeft uit het Europese Interreg IIIB-programma E 3.025.000,= toegezegd gekregen voor de verbetering van de aansluiting van Parkstad Limburg op de HST-halte in Aken. Gedacht wordt aan nieuwe halteplaatsen in Eijgelshoven en Heerlen-oost (Kissel) en het laten doorrijden van de Euregiobahn naar de Woonboulevard, waar ook een nieuwe halte is voorzien. Bij dit project zijn aan beide zijden van de grens veel uiteenlopende instanties betrokken. Daardoor zijn er nogal wat problemen op het gebied van regelgeving en beveiliging.

WWS - 2862 Verhuur loods Wijngaardsweg 63 aan de verenigde Heerlense en Hoensbroekse carnavalsverenigingen Na bijna 10 jaar zal er einde komen aan de problematiek die veel carnavalsverenigingen in Heerlen en Hoensbroek ondervinden met de bouw en stalling van de carnavalswagens. Het college is er samen met de verenigde Heerlense en Hoensbroekse carnavalsverenigingen in geslaagd om een nieuwe locatie te vinden voor deze activiteit: de voormalige loods van de firma Harreman aan de Wijngaardsweg 63, voorlopig voor de duur van 1 jaar. In het verleden waren deze verenigingen gehuisvest in verschillende panden in Heerlen. Deze panden voldoen echter in geen enkel opzicht meer aan de hedendaagse eisen ten aanzien van veiligheid en milieu. Met de huisvesting in het pand Wijngaardsweg 63 is gewaarborgd dat - misschien ook voor de langere termijn - de carnavalsverenigingen kunnen beschikken over een pand dat voldoet aan alle hedendaagse eisen. Een bijkomend voordeel is dat de onderlinge samenhorigheid alleen maar beter wordt. Tevens kunnen de materiaalkosten - omdat men gezamenlijk kan inkopen - behoorlijk omlaag. A.s zaterdag 21 februari zullen de wethouders Damen en Prickartz symbolisch de sleutel van de loods aan de carnavalsverenigingen overhandigen.

WWS - 2853 Ondertekening cultuurconvenant TRIPOOL Zuid Limburg tussen de gemeenten Heerlen, Sittard/Geleen en Maastricht In het kader van de aanloop naar het landelijke Kunstenplan 2005 t/m 2008 zal Heerlens cultuurwethouder Loek Damen het "cultuurconvenant TRIPOOL Zuid Limburg" tijdens het bezoek van Medy van der Laan, staatssecretaris van cultuur, aan Zuid Limburg op 8 maart 2004 in Sittard formeel ondertekenen.

Het "cultuurconvenant TRIPOOL Zuid Limburg" is een convenant tussen de gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard/Geleen met als doel de versterking van de culturele infrastructuur in dit gebied. Als een conglomeratie van ca. 650.000 inwoners en een reisafstand van maximaal 30 minuten tussen de drie steden bestaat in dit gebied een zekere complementariteit. Maastricht is momenteel de centrumgemeente voor de kunstvakopleidingen, podiumkunsten en theaterwerkplaatsen, Sittard/Geleen de centrumgemeente voor jeugd- en jongerentoneel en Heerlen c.q. Parkstad Limburg is de centrumgemeente voor festivals en de ontwikkeling van de dansinfrastructuur. Het "cultuurconvenant TRIPOOL Zuid Limburg" zal worden ondergebracht in het "cultuurconvenant Zuid Nederland". Dit betekent dat zowel de provincie Limburg als OCW gevraagd wordt om inhoudelijke en financiële matching, om de culturele infrastructuur in de komende jaren verder te versterken en jonge makers te stimuleren in het Zuiden te blijven. Als instrument om het vorenstaande te bewerkstelligen is gekozen voor de inrichting van een "programmafonds jonge makers" waarbinnen de inzet van de gemeentelijke middelen door de provincie wordt verdubbeld, met het verzoek naar het Rijk om dit totaal andermaal te verdubbelen! Het "cultuurconvenant TRIPOOL Zuid Limburg" vloeit voort uit het overleg dat sinds 2002 gevoerd wordt tussen het ministerie van OCW met het landsdeel Zuid (zijnde de provincies Noord Brabant, Zeeland en Limburg, alsmede de steden Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch, Helmond, Middelburg, Heerlen, Sittard/Geleen en Maastricht) om te komen tot de vaststelling van het landelijke Kunstenplan 2005 t/m 2008.

IED - 2858 Herziening stemdistricten Hoensbroek
Het college heeft besloten om een aantal stemdistricten in Hoensbroek te wijzigen. Hierdoor vervallen 2 stembureau's en worden 3 andere stembureau's verplaatst. De stembureaus in basisschool Hoensbroeck en in gemeenschapshuis de Polder vervallen. Deze kiezers worden verdeeld over de nabijgelegen bureaus. Verplaatst worden de bureaus Mgr. Hanssenschool naar basisschool De Vlieger aan de Hermesweg, Amcicia naar het flatgebouw aan de Marktstraat en het bureau in het gezondheidscentrum naar gemeenschapshuis Mariarade Op de Weijenberg. Vroeger konden per stembureau zo'n 1000 kiezers verwerkt worden. Met de huidige stemmachines is dit aantal verhoogd naar 2000. Heerlen telt nu nog een aantal kleinere districten, waarvan er een aantal vergroot worden. Er is bij deze wijziging ook rekening gehouden met de bereikbaarheid en geschiktheid van stemlokalen en met opmerkingen van kiezers. Na deze wijziging zijn er in Heerlen nog 50 stemdistricten over.


---- --