European Commission

IP/04/211

Brussel, 16 februari 2004

Commissie geeft ThyssenKrupp en Arcelor toestemming tot gezamenlijke controle over internetplatform

De Europese Commissie heeft ThyssenKrupp en Arcelor de toestemming gegeven om gezamenlijk zeggenschap te verwerven over Steel 24-7, een joint venture die gespecialiseerd is in internetdiensten voor de staalindustrie.

Steel 24-7 werd in 2003 opgericht door ThyssenKrupp, Arcelor en Corus als een platform om de staalindustrie internetcommunicatiediensten te verlenen. Op 14 januari heeft ThyssenKrupp bij de Commissie het voornemen aangemeld de aandelen van Corus over te nemen. Daardoor krijgt ThyssenKrupp 50% van de aandelen in de joint venture in handen, terwijl de andere helft aan Arcelor toebehoort.

Steel 24-7 zal transactiediensten aanbieden zoals elektronische catalogussen, behandeling van prijsaanvragen en termijnverkoop en diensten inzake follow-up van de uitvoering van contracten. Het zal eveneens fungeren als communicatieplatform. Steel 24-7 zal zich vooral richten op de verkoop van platte producten van koolstofstaal.

Hoewel het gezamenlijke marktaandeel van ThyssenKrupp en Arcelor groot is, meent de Commissie dat zich op het gebied van de concurrentie geen ernstig problemen zullen voordoen.

Immers, slechts een klein percentage (minder dan 10%) van de omzet van de moederondernemingen zal plaatsvinden via Steel 24-7. Dat deel van de verkoop zal worden beperkt tot kleine afnemers die de mogelijkheid krijgen rechtstreeks te onderhandelen met de staalfabrikanten, waardoor ze besparen op de vergoeding van tussenpersonen. Grotere afnemers blijven rechtstreeks onderhandelen met de staalfabrikanten en kunnen een beroep doen op Steel 24-7 voor diensten op het gebied van follow-up en integratie. Verkopers van staalproducten die gebruik maken van het internet voor follow-up-diensten zullen veel administratieve kosten kunnen besparen.