Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 17 februari 2004


Mansholt-leerstoel ingevoerd


De Partij van de Arbeid heeft tijdens het Algemeen Overleg van maandag 16 februari, dat in de Veenkoloniën plaats vond, met succes gepleit voor de invoering van een Mansholt-leerstoel. Door de financiële bijdrage van minister Veerman kan een hoogleraar anderhalve dag per week aan de slag met het maken van plannen voor de Veenkoloniën. Deze leerstoel, die is vernoemd naar de voormalig landbouwminister, wordt gevestigd binnen de Rijks Universiteit Groningen in samenwerking met de Universiteit van Wageningen.


Verder heeft de PvdA gehoor gevonden bij het kabinet om vooral aandacht te besteden aan scholing, innovatie binnen de land- en tuinbouw en de ontsluiting van het gebied.


Daarnaast heeft de PvdA samen met de VVD en het CDA het "Fundament van Veendam" aan minister Veerman aangeboden. In dit document staan enkele suggesties, waarmee een kwaliteitsslag voor het hele gebied behaald kan worden. In het document wordt de aandacht gevestigd op de kracht van de regio zelf.


PvdA-woordvoerder Harm Evert Waalkens is van mening dat de Veenkoloniën de kracht hebben om de problematiek, met steun van het Rijk, op te lossen. Het ondersteunen van de lokale en provinciale initiatieven werkt volgens hem dan ook vaak beter dan centrale wet- en regelgeving. 'Provincies en gemeenten zijn zelf goed in staat zaken op te pakken in hun gebied, vanuit de landelijke overheid moet niet teveel bemoeizucht komen. Ondersteuning is eerder aan de orde', aldus Waalkens.


Het Algemeen Overleg met de minister had een bijzonder karakter, het was voor het eerst dat de Kamercommissie op deze wijze buiten de Tweede Kamer vergadert. Volgens Harm Evert Waalkens een methode die voor herhaling vatbaar is: 'Het is ons goed bevallen in Veendam en de grote interesse op de publieke tribune geeft voor mij aan dat dit een manier is om de politiek van Den Haag dichter bij de mensen te brengen.'




Partij van de Arbeid