Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
17 Vragen van de heer drs. H.H. Janssen
(ingekomen 17 februari 2004)

De CDA fractie heeft kennisgenomen van het besluit van het college om de selectieve externe vacaturestop in 2004 voort te zetten. Op zich is het CDA verheugd over het feit dat deze vacaturestop wordt voortgezet. Minder te spreken is het CDA over het feit dat het college tot op heden weinig duidelijkheid verschaft over de financiële consequenties die de vacaturestop met zich mee brengt. Dit geldt evenzeer voor de consequenties van het terugdringen van het ziekteverzuim en het terugdringen van inhuur van externen.

Dit leidt bij de CDA fractie tot de volgende vragen:

Hoeveel is in de periode 1 juli 2003 (start selectieve vacaturestop) tot 1 januari 2004 verdiend met het niet invullen van vacatures? Het college schrijft dat de totale omvang van de gemeentelijke organisatie met 15 fte's is afgenomen. Welke structurele besparing wordt hiermee in 2004 en volgende jaren bereikt? Welke werkzaamheden zijn hierdoor komen te vervallen? Het college schrijft dat verdere beheersing van de personeelsomvang nodig blijft. Met het indienen van de motie vacaturestop bij de voorjaarsnota 2003 beoogde het CDA een aanzienlijke financiële besparing op de loonkosten van de gemeentelijke organisatie te bereiken. Is het college bereid het aantal ambtenaren te bevriezen om zo taakstellend te sturen op verlaging van de personeelskosten? Ziekteverzuim draagt bij aan de totale jaarlijkse loonkosten. Onlangs vernamen wij dat het ziekteverzuim in het afgelopen jaar opnieuw gedaald is en dat ingezet wordt op een verdere daling. Ook van goed ziekteverzuimbeleid is het CDA altijd voorstander geweest. Echter, ook hiervoor geldt dat niet inzichtelijk is hoeveel het heeft opgeleverd. Daarnaast kan het verder terugdringen van inhuur van externen ook de nodige besparing opleveren. Het CDA weet dat het college hiermee bezig is, maar weet ook hiervan tot op heden niet wat het heeft opgeleverd. Om zijn kaderstellende en controlerende rol goed te kunnen vervullen is het van groot belang dat de raad een overzicht heeft van resultaten van de verschillende maatregelen op personeelsvlak, zowel in aantallen fte's en/of uren als in financiële zin. Is het college bereid een dergelijk overzicht voor behandeling van de Voorjaarsnota 2004 aan de raad te verstrekken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord van Burgemeester en wethouders
(Verzonden 16 maart 2004)

De effecten van de Selectieve Externe Vacaturestop (SEV) betroffen 15 fte's over een halfjaar. Dat komt overeen met EUR 325.000,00 Op jaarbasis betekent een beperking van 15 fte op de bezetting EUR 650.000,00 minder personeelskosten. Dit bedrag is onder de noemer van het efficiënter werken bij de begroting 2004 reeds financieel ingeboekt, om de begroting sluitend te maken. De SEV draagt hiermee structureel bij aan de realisatie van de financiële taakstelling. De beperking met 15 fte leidt niet tot het aantoonbaar vervallen van werkzaamheden. De compensatie is globaal gerealiseerd met het lagere ziekteverzuim, het verdelen van werkzaamheden over minder mensen of het efficiënter uitvoeren van taken. Het college heeft met het besluit tot voortzetting van de SEV gekozen om de bezetting te bevriezen op het niveau van 31-12-2002. Hiermee wordt stabiliteit gebracht in het niveau van de personeelskosten, maar er is geen sprake van een taakstellende verlaging van deze kosten. Immers, gelijkblijvende bezetting betekent gelijkblijvende personeelskosten.

De drie verschillende maatregelen op het terrein van de formatieve beheersing hebben inmiddels geleid tot de volgende effecten: terugdringen externe inhuur levert voor 2004 een besparing op van EUR 1.223.000,00. Dit bedrag is taakstellend in de begroting 2004 verwerkt. Over de jaren 2002, 2003 en 2004 komt hiermee de totale opbrengst op EUR 5.400.000,00 De effecten van ziekteverzuim zijn in overwegende mate dat het werk blijft liggen (waardoor efficiencyverlies ontstaat) of dat collega's werk overnemen (waardoor de werkdruk toeneemt), incidenteel leidt verzuim tot inhuur van uitzendkrachten of tot overwerk (waardoor extra kosten ontstaan). Verlaging van ziekteverzuim leidt daarmee omgekeerd tot een hogere efficiëntie, lagere werkdruk en lagere kosten voor overwerk en de inhuur van externen. De beperkte financiële voordelen zijn ingeboekt bij de taakstelling voor het terugdringen externe inhuur. Daarnaast draagt afname van het ziekteverzuim ook bij aan het compenseren van onvervulde vacatures als gevolg van de SEV. Zoals gezegd levert de SEV op jaarbasis ca. EUR 650.000,00 in een omvang van 15 fte.

Dit overzicht van de resultaten geeft kort weer welke consequenties van de verschillende maatregelen op personeelsvlak aan de orde zijn.

---- --