Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 16 februarie 2004
Referentie: F01-1/192/AtH

Kunnen Alex en Bas straks nog wel naar school?

Bezuinigingen bedreigen onderwijs gehandicapte kinderen

Veel kinderen met een handicap dreigen door de bezuinigingsplannen weer van de (reguliere) school te verdwijnen. De extra zorg die ze in de klas nodig hebben wordt niet meer vergoed. De Rugzak, een regeling die in augustus 2003 is ingevoerd zodat meer kinderen met een beperking naar het regulier onderwijs kunnen, is alleen bedoeld voor onderwijszaken. Niet voor hulp bij het aan- en uitkleden, bij het toilet of bij de computer. De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) vinden dat de AWBZ-middelen, waar de zorg uit wordt betaald, in het (speciaal) onderwijs moet kunnen worden ingezet. Ook willen ze snel duidelijkheid over de regeling. Veel ouders weten niet waar ze aan toe zijn.

Alex
Alex, vier jaar, heeft Down syndroom en gaat naar de basisschool. Hij krijgt 8 uur per week ondersteuning o.a. om goed te leren praten en om volledig zindelijk te worden. Vervalt deze steun dan kan Alex waarschijnlijk niet meer op de basisschool blijven.

Bas
Bas is chronisch ziek en astmatisch. Het Persoonsgebonden Budget (PGB) voor de verpleegkundige hulp op school en de extra schoonmaakkosten mag hiervoor niet worden ingezet. Maar deze kosten vallen ook niet in het leerlinggebonden budget. De ouders kunnen het niet zelf betalen. Ze hebben besloten dat Bas dan maar naar het speciaal onderwijs moet. Ver weg van zijn vriendjes.

Zorg in de klas
Bezuinigingen bedreigen de inzet van AWBZ-middelen, waaronder het PGB, in het onderwijs. Gehandicapte kinderen lijken gedwongen om straks weer met het busje naar de school voor speciaal onderwijs te gaan.

Dat kinderen met een handicap gewoon naar school moeten kunnen, staat niet ter discussie. Maar om dat mogelijk te maken dient er wel wat te gebeuren:


* AWBZ-middelen moeten in het (speciaal) onderwijs ingezet kunnen worden.
* Op korte termijn moet er duidelijkheid komen over de definitieve regeling.
* Als er onderdelen uit het AWBZ-budget verdwijnen, moet de minister van onderwijs daar een oplossing voor bieden.

___
Noot voor de redactie,