De Unie


GH Banden en Wielen - Na het kaderoverleg

17 februari 2004 - Twee weken geleden schreven wij u over de gevolgen van het Najaarsakkoord voor de CAO-onderhandelingen. Daarbij kondigden wij aan dat wij ondertussen al wel bezig zijn met de voorbereidingen. Wij hebben u gevraagd om reacties. Maar tot onze teleurstelling is daar héél erg weinig respons op gekomen. Dat is raar, want het gaat hier over uw collectieve arbeidsvoorwaardenpakket! Verder is er een kaderoverleg geweest. De ideeën die daarin aan de orde zijn gekomen willen wij graag ter overdenking aan u voorleggen. En daarbij rekenen wij deze keer op meer reacties!

Hoe gaat het in de branche?
Evenals ondergetekende zijn de leden van de landelijke kadergroep van mening dat het in zijn algemeen niet goed gaat in uw branche. Daarbij zijn er natuurlijk altijd bedrijven die je als uitzonderingen mag beschouwen. Er lijkt echter weinig reden om binnen uw branche in afwijking van het Najaarsakkoord voor 2004 een looneis te gaan stellen? Maar wellicht heeft u daar andere ideeën over?

Mogelijke gespreksonderwerpen?
De landelijke kadergroep heeft ter overdenking een aantal onderwerpen aangedragen. Zo lijkt het ons van belang om duidelijkheid te verkrijgen over de stand van zaken rondom bestaande CAO-afspraken.
* Hoe staat het bijvoorbeeld met de aanpak van het ziekteverzuim?
* En dan het in de CAO opgenomen functiegebouw? Praktijk en theorie lijken hier sterk van elkaar af te wijken? Wellicht heeft u voor ons enkele voorbeelden?

* Ook het vragen van méér vrije tijd (in plaats van méér geld) lijkt een onderwerp?

* En gaan we dat dan onderbrengen in een zogeheten CAO à la carte, waardoor de waarde naar meerdere zaken kan worden vertaald?
* Verder is de reparatie van de WAO voorgesteld. Wat daarmee te doen?

* En tot slot natuurlijk de pensioenproblematiek. Dat laatste is inderdaad het belangrijkste onderwerp! Daarover zijn vele inhoudelijke vragen en (nog) te weinig antwoorden.

U hebt toch ook wel eigen ideeën?
Natuurlijk verwachten wij van u een reactie op voornoemde punten. Maar wij zijn ook erg benieuwd of er nog niet benoemde onderwerpen zijn die naar uw mening wel onze aandacht verdienen? Laat het ons even weten door te reageren naar ondergetekende. Dat kan per post (De Unie, Postbus 34, 2900 AA Capelle a/d IJssel) of per e-mail (groothandel@unie.nl). Bij voorkeur zien wij uw reactie binnen enkele dagen tegemoet. Overigens is niet reageren erg gemakkelijk, maar leidt dat uiteindelijk maar tot één grote verliezer: uzelf!

Uw landelijke kadergroep gaat dan weer aan de slag Uw reacties zullen de komende weken zeer zorgvuldig worden bekeken door onze kadergroep. Dit moet uiteindelijk gaan leiden tot een concept voorstellenbrief voor de CAO. Een belangrijke klus, waarbij u als groep leden van De Unie gerust trots mag zijn op de wijze waarop deze mensen hun taken oppakken! Dat compliment is zeker op zijn plaats! Om die reden is het ronduit verbazingwekkend te noemen dat er werkelijk niemand heeft gereageerd op onze eerdere oproep om deze groep te versterken!

Daarom een herhaalde oproep
Onze landelijke kadergroep heeft een vacature. Enkele malen per jaar komt deze groep bij elkaar om af te stemmen over de diverse ontwikkelingen in de branche en de wijze zoals De Unie daarop kan inspelen. Dat gebeurt in een informele sfeer. Bijvoorbeeld rondom de CAO-onderhandelingen vervult de landelijke kadergroep een uitermate belangrijke rol. Er wordt gebruik gemaakt van het recht op vakbondsverlof in de CAO. Qua processen en inhoud blijkt het voor velen een goede leerschool. Vragen en/of interesse? Neem gerust even contact met ons op. Dat kan op telefoonnummer 0345-851045.

Op alle onderwerpen rekenen wij deze keer op vele reacties van uw kant!

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

dinsdag, 17 februari 2004