Gemeente Woudrichem

Prestatieafspraken 2004 met de woningstichtingen

Prestatieafspraken 2004

Gemeente Woudrichem en


1. Woonlinie

2. Woonstichting Land van Altena

3. Stichting Woonservice Meander

Onderwerpen waarover prestatieafspraken worden gemaakt zoals overeengekomen in het convenant woonbeleid:

voortgang beleidsontwikkeling
de periodiek bij te stellen meerjarenplanning woningbouw en herstructurering

de instandhouding van de kernvoorraad
het woningaanbod voor senioren
huisvesting van starters
de eventuele verkoop van huurwoningen
het huisvesten van verblijfsgerechtigden
woonruimteverdeling
kwaliteit woningvoorraad en woonomgeving
afspraken over aankopen en eventueel slopen
afspraken over de wijze van het uitwisselen van informatie algemeen
Bijlage I - Meerjarenplanning woningbouw en herstructurering Bijlage II ? Tekorten kwalitatief geschikte huurwoningen voor seniorenwoningen met en zonder zorg


1. Voortgang beleidsontwikkeling
a. Gemeente en corporaties zullen in 2004 (verder) uitvoering geven aan de aanbevelingen in de Nota Wonen in Woudrichem (1999), aan de via een quick scan uitgevoerde herziening van de woningbouwprogrammering (2001) en aan de uitkomsten van de evaluatie van de Nota Wonen in Woudrichem (2002). b. Gemeente en corporaties zullen in 2004 starten met een algehele herziening van de Nota Wonen in Woudrichem, waarvan de nog af te ronden visies over het wonen in de kernen deel zal uitmaken. De drie corporaties zullen in totaal 50% van de kosten voor hun rekening nemen. c. De gemeente zal in 2004 kwaliteitsbeleid voor nieuwbouw ontwikkelen.


2. De periodiek bij te stellen meerjarenplanning woningbouw en herstructurering

Gemeente en corporaties nemen de inspanningsverplichting op zich om uitvoering te geven aan de in bijlage I opgenomen meerjarenplanning woningbouw en herstructurering


3. De instandhouding van de kernvoorraad

De benodigde kernvoorraad tot 2005 is bepaald op tenminste 1400 woningen.
De begrenzing van de kernvoorraad is per 1 juli 2002 vastgesteld op ¤ 392,61 en wordt jaarlijks per 1 juli verhoogd met de door de corporaties toegepaste gemiddelde
huurverhoging. De door de corporaties toegepaste huurverhoging op 1 juli 2003 bedroeg 3%. De begrenzing van de kernvoorraad van 1 juli 2003 tot 1 juli 2004 bedraagt derhalve
¤ 404,39.

Ingrepen in de kernvoorraad (verkoop, sloop of huurbeleid) zullen voortijdig en schriftelijk aan de gemeente gemeld worden. Wat aan de kernvoorraad onttrokken wordt, dient weer toegevoegd te worden aan de kernvoorraad, op de betreffende locatie of elders in de gemeente Woudrichem.
Bij onttrekking van woningen aan de kernvoorraad zijn de afzonderlijke corporaties aanspreekbaar en verantwoordelijk.

Aantal woningen binnen de kernvoorraad per corporatie:


1 juli 2002 1 juli 2003

Woonlinie 973 964

Woonstichting Land van Altena 338 337 (zie specificatie) St. Woonservice Meander 141 141

------ -----
Totaal gemeente 1452 woningen 1442 woningen

Specificatie woonstichting:
Eigen voorraad 300
Antiona 30 (eigenaar Habion, beheer woonstichting) woningen Melkweg 7 (eigenaar Werbra, beheer woonstichting)
-----
337


4. Het woningaanbod voor senioren

Gemeente en corporaties zullen de ingezette inhaalslag om te voorzien in voldoende kwalitatief geschikte woningen voor senioren (met en zonder zorg) in 2004 voortzetten.

Gemeente en corporaties nemen de inspanningsverplichting op zich om te voorzien in de op bijlage II aangegeven tekorten en hieronder nader gespecificeerd:

Almkerk
Herontwikkeling Almkerk-Centrum
Woonlinie en Woonstichting Land van Altena participeren in de voorgestane ontwikkeling van plangebied Almkerk-Centrum. Beide corporaties zullen betrokken worden bij de totstandkoming van de stedenbouwkundige opzet en invulling van het plangebied.

De gemeente neemt de inspanningsverplichting op zich om in 2004 de stedenbouwkundige randvoorwaarden te creëren voor het centrumplan Almkerk

De gemeente ontwikkelt vóór 1 juli 2004 een totaalvisie op wonen en zorg in Almkerk, mede op basis waarvan de realisering van benodigde voorzieningen en invulling van de beschikbare locaties zal plaatsvinden.

Herontwikkeling locatie Burg. H. Blokstraat
Door de gemeente zullen in 2004 randvoorwaarden worden aangegeven ten behoeve van een eventuele herontwikkeling van de locatie Burg. H. Blokstraat.

Woonstichting Land van Altena neemt de inspanningsverplichting op zich te onderzoeken of deze locatie ontwikkeld kan worden voor woningbouwdoeleinden, waaronder in ieder geval de realisering van seniorenhuurwoningen, een en ander mede afhankelijk van de hiervoor genoemde totaalvisie voor wonen en zorg in Almkerk. Andel
Herontwikkeling De Notenhof
St. Woonservice Meander zal voor 1 juli 2004 een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar de herontwikkeling van De Notenhof en omgeving tot woonzorgcomplex.

St. Woonservice Meander en Woonlinie nemen de inspanningsverplichting op zich om in 2004 plannen te ontwikkelen voor het dan nog resterende tekort aan kwalitatief geschikte seniorenwoningen met en/of zonder zorg in Andel.

Giessen
Herontwikkeling locatie dorpshuis
St. Woonservice Meander ontwikkelt in 2004 een plan voor de bouw van ca. 20 seniorenwoningen, overwegend in de huursector, tegen een huurprijs van maximaal ¤ 400,00 per maand.
De gemeente en St. Woonservice Meander zullen in 2004 in onderhandeling treden over verkoop van de brandweerkazerne en overige benodigde grond voor de uitvoering van het bouwplan.
De gemeente neemt de inspanningsverplichting op zich om de planologische randvoorwaarden ten behoeve van de voorgestane bouw te creëren
Gemeente en corporaties nemen de inspanningsverplichting op zich om eind 2004/begin 2005 met de feitelijke ontwikkeling te starten.

Renovatie Den Burcht
St. Woonservice Meander zal in 2004 een voorstel aan de gemeente overleggen met betrekking tot de renovatie van Den Burcht te Giessen; de corporatie zal de plannen na overleg met de gemeente presenteren aan de bewoners waarbij inspraak mogelijk is.

Rijswijk
Opwaardering De Nijenburcht tot woonzorgcomplex. Stichting Woonservice Meander zal voor 1 juli 2004 een woonzorgconcept gereed hebben en operationeel maken ten behoeve van de bewoners van de Nijenburcht en omgeving.

Herontwikkeling locatie Drie Zalmen
St. Woonservice Meander neemt de inspanningsverplichting op zich om in 2004 een plan te ontwikkelen voor een herontwikkeling van de locatie Drie Zalmen waarbij per saldo het aantal huurwoningen voor senioren zal toenemen.

Woudrichem
Herstructureringsplan Groenendijk
Woonlinie zal in 2004 het op 16 december 2003 aan het college gepresenteerde bouwplan voor de bouw van ca. 50 woningen verder uitwerken.
De uitwerking zal in ieder geval voorzien in de bouw van 24 seniorenhuurwoningen binnen de kernvoorraad ter vervanging van de 24 afgebroken seniorenwoningen.

Gemeente en Woonlinie zullen in 2004 in overleg treden over de relevante aspecten ter uitvoering van het bouwplan, waaronder verkoop van de benodigde grond aan Woonlinie.

Gemeente en corporaties nemen de inspanningsverplichting op zich dat in 2005 gestart kan worden met de feitelijke ontwikkeling. De gemeente neemt de inspanningsverplichting op zich hiervoor de ruimtelijke randvoorwaarden te creëren (verplaatsing bioscoop en basisschool).

Woonzorgcomplex Postweide II
Woonlinie zal in 2004 een plan ontwikkelen voor de bouw van een woonzorgcomplex in plangebied Postweide II.

De gemeente zal vóór 1 juni 2004 een visie ontwikkelen op de concrete invulling van het woonzorgcomplex.
Vervolgens zal een projectgroep bestaande uit gemeente, corporatie en zorgpartners worden gevormd ten behoeve van de concretisering van de voorgestane invulling.

Met verwijzing naar de aanbevelingen in de Nota Wonen in Woudrichem zal het complex in ieder geval voorzien in 30 huurappartementen.

Partijen nemen de inspanningsverplichting op zich de bouw in 2005 te realiseren.

Gemeente en Woonlinie zullen in 2004 in overleg treden over verkoop van de benodigde grond.

Mede ter financiering van het op te richten woonzorgcomplex neemt de gemeente de inspanningsverplichting op zich te zoeken naar mogelijkheden de bouw te combineren met koopwoningen binnen het plangebied.


5. Huisvesting starters

Voor huisvesting van starters dienen voldoende betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar te zijn.

De corporaties zullen zich de komende jaren inzetten om betaalbare huurwoningen ? binnen de kernvoorraad - voor de huisvesting van starters toe te voegen aan de voorraad.

De corporaties zijn bereid ? bij wijze van experiment ? in 2004 betaalbare koopwoningen voor starters te realiseren op basis van een constructie van Maatschappelijk Gebonden Eigendom. De corporaties streven naar een eenduidige toepassing van dit instrument.

In 2004 worden door de corporaties de volgende projecten met starterswoningen voorbereid:


- Bouw starterswoningen in herstructureringsplan Groenendijk te Woudrichem (Woonlinie)

- Bouw starterskoopwoningen in herstructureringsplan locatie dorpshuis te Giessen (St. Woonservice Meander)

- Bouw starterskoopwoningen op locatie voormalig terrein gemeentewerken te Almkerk (Woonstichting Land van Altena). Gemeente en corporatie zullen in 2004 in overleg treden over verkoop van de benodigde grond.
- Bouw startershuurwoningen op locatie Zeil te Almkerk (Woonstichting Land van Altena). Gemeente en corporatie zullen in 2004 in overleg treden over verkoop van de benodigde grond.

- Bouw starterswoningen binnen het te ontwikkelen plangebied Almkerk-centrum (Woonlinie en Woonstichting Land van Altena)


6. De eventuele verkoop van huurwoningen

St. Woonservice Meander en Woonstichting Land van Altena zullen in 2004 geen huurwoningen verkopen.
Woonlinie zal in 2004 ? behoudens eventueel ter uitvoering van eerdere verkoopbesluiten ? alleen dan woningen verkopen wanneer die expliciet binnen de gemeente Woudrichem gecompenseerd worden met de bouw van nieuwe huurwoningen binnen de kernvooraad.


7. Het huisvesten van verblijfsgerechtigden

Taakstelling 2004 te huisvesten personen:
Prognose 12
Achterstand 9

---
Totaal 21

Resultaat 2003:
Corporatie Afgesproken Geleverd
Woonlinie 3 3
Woonstichting Land van Altena 1 1
St. Woonservice Meander 1 1

Op basis van de prognose, er voorts van uit gaande dat er gemiddeld 3 a 4 personen per woning gehuisvest kunnen worden, zullen de corporaties in 2004 de volgende aantallen huurwoningen ten behoeve van de huisvesting van statushouders beschikbaar stellen:


- Woonlinie : 3 woningen;

- Woonstichting Land van Altena : 1 woning;

- St. Woonservice Meander : 1 woning.


8. Woonruimteverdeling
a. de gemeenteraad neemt in 2004 een besluit over de herziening van het toewijzingssysteem van bouwkavels en nieuwbouwkoopwoningen. b. De corporaties verbinden zich nieuwbouwkoopwoningen (zowel bij toevoeging als bij vervanging) overeenkomstig de gemeentelijke uitgiftevoorwaarden en overeenkomstig het gemeentelijk toewijzingssysteem te verkopen.


9. Kwaliteit woningvoorraad en woonomgeving
a. De corporaties zullen in 2004 uitvoering geven aan de volgende plannen in het kader van de kwaliteitsverbetering van haar bezit:
- Groot onderhoud 25 woningen Hugo de Grootstraat, Spieringstraat, Landpoortstraat en Arsenaal te Woudrichem (Woonlinie);
- groot onderhoud 19 woningen Ruytewaert en Parallelweg te Giessen (Woonlinie);

- beperkt onderhoud 24 woningen Drie Zalmen te Giessen (Woonlinie)
- groot onderhoud Sering 2 t/m 40 te Almkerk (Woonstichting);
- groot onderhoud 24 woningen Den Burcht te Giessen (St. Woonservice) b. gemeente en corporaties zullen bij nieuwbouw en renovatie tijdig afspraken maken over de in- of herinrichting van de openbare ruimte c. de corporaties zullen voor 1 april 2004 ten behoeve van de gewenste afstemming van civiele werken en onderhoud complexen, meerjarenoverzichten van werkzaamheden aan complexen en nieuwbouw- en herstructureringsprojecten bij de gemeente indienen;
d. het gemeentebestuur zal voor 1 april 2004 een besluit nemen op het voorstel van St. Woonservice Meander ter besteding van het afgesproken deel van de projectwinst op de bouw van 36 huur- en koopwoningen in bestemmingsplan De Bijl-2 te Rijswijk;
e. Woonlinie zal voor 1 februari 2004 een voorstel doen aan het gemeentebestuur ter besteding van het afgesproken deel van de projectwinst op de bouw van 22 huur- en koopwoningen in bestemmingsplan Postweide te Woudrichem;
f. gemeente en corporaties nemen in 2004 de inspanningsverplichting op zich om te zorgen voor voldoende verlichting van de brandgangen; het gemeentebestuur zal voor 1 april 2004 een besluit nemen over de volgende projecten:

· voorstel van Woonstichting Land van Altena met betrekking tot verlichting van brandgangen in de Van Limburg Stirumstraat, Weth. Raamsstraat en de Sjersestraat te Almkerk;

· voorstel Woonlinie met betrekking tot brandpadverlichting aan de Groenendijk en de Weth. Kentiestraat te Woudrichem. g. De corporaties zullen bij nieuwbouw en herstructureringsprojecten zorg dragen dat de afzonderlijke huishoudens kunnen beschikken over een adequate huisvuilopslagplaats, mede met het oog op de voorgestane invoering van Diftar.
h. In de op te stellen kernvisies zullen per kern ? in overleg met de bewoners - maatregelen benoemd worden die de leefbaarheid van de woonomgeving bevorderen. Gemeente en corporaties zetten zich in voor de uitvoering van deze maatregelen, door een financiële bijdrage en/of het verrichten van werkzaamheden;
i. St. Woonservice Meander zal voor 1 juli 2004 haar voorraadbeleidsplan aan het gemeentebestuur presenteren;


10. Afspraken over aankopen en eventueel slopen De corporaties zullen over sloopplannen vooraf overleg voeren met de gemeente.


11. Afspraken over de wijze van het uitwisselen van informatie
- gemeente en corporaties zullen in 2004 twee maal een periodiek bestuurlijk overleg houden;

- voorafgaand aan het bestuurlijk overleg zal een (ambtelijk) periodiek technisch overleg worden gehouden.

- Gemeente en corporaties zullen in 2004 periodiek projectenoverleg voeren met het doel de gewenste voortgang te bewaken en te bevorderen.


12. Algemeen
a. Ter uitvoering van het Convenant Duurzaam Bouwen Stadsgewest Breda verbinden de corporaties zich nieuwbouwwoningen te realiseren met toepassing van de vaste maatregelen uit het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen. Corporaties nemen de inspanningsverplichting op zich ook zo veel mogelijk variabele maatregelen toe te passen.
b. Bij nieuwbouwprojecten zullen de corporaties vooraf in overleg treden met de gemeente over toepassing van aspecten van Duurzaam Bouwen zoals energie, materialen, water, omgeving en binnenmilieu.
c. De corporaties zullen nieuwbouwwoningen zo mogelijk op basis van de principes van aanpasbaar en levensloopbestendig bouwen ontwikkelen, en hierover per project van te voren overleg voeren met de gemeente. d. Bij nieuwbouwprojecten zullen de corporaties vooraf in overleg treden met de gemeente over toepassing van aspecten van sociale veiligheid en zo mogelijk te komen tot de afgifte van het Politiekeurmerk Veilig Wonen e. De prestatieafspraken zullen binnen twee maanden na afloop van het betreffende prestatiejaar geëvalueerd worden.

Bijlage I - Meerjarenplanning woningbouw en herstructurering

Kern
Woudrichem start bouw initiatief aantal
a. 1e fase bestemmingsplan Postweide II 2004 gemeente 85 b. herstructurering middengebied Groenendijk 2005 woonlinie 50 (24) c. herstructurering etagewoningen Burg. van 2007 woonlinie 25 (18) Rijswijkstraat
d. herstructurering Hugo de Grootstraat 2-16/48-50 2005 woonlinie 10 (10)

Giessen
a. herontwikkeling locatie Elshout 2006 marktpartij 3 b. herontwikkeling locatie dorpshuis/brandweerkazerne 2005 Meander 20

Rijswijk
a. realisering laatste fase De Bijl-2 2004 gemeente 9 b. invulling kavel Kruisstraat 2004 gemeente 2
c. herontwikkeling locatie Drie Zalmen e.o. pm Meander 27 (21)

Andel
a. 1e fase bestemmingsplan Bronkhorst 2006 gem/woonl pm b. herontwikkeling Notenhof e.o. 2006 Meander pm

Almkerk
a. uitvoering laatste fase bestemmingsplan De Alm 2005 gemeente 13 c. inbreidingslocatie voormalig terrein gemeentewerken 2004 gem/woonst 6-8 c. herontwikkeling schoolgebouw Voorstraat 2004 gemeente 8 d.ontwikkeling locatie Almkerk-Centrum 2005 gem/woonst pm e. ontwikkeling locatie Zeil 2004 gem/woonst 6-8
f. herontwikkeling Provinciale weg Noord 19 2004 marktpartij 9 g. herontwikkeling locatie Burg. H. Blokstraat 2005 gem/woonst. pm Uitwijk/Waardhuizen
a. 1e fase inbreilocatie Waardhuizen 12-18 2006 gemeente pm

(..) = te slopen/gesloopt

Bijlage II ? Tekorten kwalitatief geschikte huurwoningen voor seniorenwoningen met en zonder zorg

Tekorten in 2005 volgens Nota Wonen in Woudrichem en zorgnetwerk (peildatum
1 januari 2000)
Woningen zonder zorg Woningen met zorg
Almkerk 15 2
Andel 19 19
Giessen 8 18
Rijswijk 4 21
Uitwijk/Waardhuizen 9
Woudrichem 30 30

-- --
76 99

Toevoeging kwalitatief geschikte seniorenwoningen (huur en koop) per 1 januari 2000
(..) = gesloopt

2000

- 18 koopappartementen (2 woontorens te Woudrichem). Geen specifieke seniorenwoningen, wel hiervoor geschikt

2001
geen

2002

- 5 huurwoningen aan de Landpoortstraat te Woudrichem. Geen specifieke seniorenwoningen, wel hiervoor geschikt.

- 6 (6) huurwoningen aan de Engweg te Rijswijk
- 10 huurwoningen aan de Lijster te Rijswijk
allen zonder zorg

2003

- 2 (3) koopwoningen Huiswerf te Andel

- 4 (6) koopwoningen Kon. Emmastraat te Andel

- 3 (3) huurwoningen Cornelis Buizerplein te Andel
- 3 (3) huurwoningen Hollestelleplein te Andel
- 4 (4) huurwoningen Koepoortstraat te Woudrichem allen zonder zorg

Nog tekort (peildatum 1 januari 2004)
Woningen zonder zorg Woningen met zorg
Almkerk 15 2
Andel 19 19
Giessen 8 18
Rijswijk 21
Uitwijk/Waardhuizen 9
Woudrichem 25 30

-- --
67 99

Mogelijke oplossingen per kern

Locatie aantal start bouw
Almkerk

- herontwikkeling Almkerk-centrum pm 2005

- herontwikkeling Antonia 20 pm

- herontwikkeling locatie Burg. H. Blokstraat pm pm

Andel

- inbreidingslocatie dependance AOC pm pm

- herontwikkeling De Notenhof e.o. pm 2006

- plan Bronkhorst pm 2006

Giessen

- herontwikkeling locatie dorpshuis 20 2005

Rijswijk

- zorgconcept De Nijenburcht e.o. 2004

- herontwikkeling Drie Zalmen e.o. 27 pm

Uitwijk/Waardhuizen

- inbreidingslocatie Waardhuizen pm pm

Woudrichem

- herstructureringsplan Groenendijk 25 2005

- woonzorgcomplex Postweide II 35 2004

- herstructurering etagewoningen
Burg. van Rijswijkstraat 25 (12) 2007