Gemeente De Ronde Venen

In galop door de Venen
17-02-2004

Een haalbaarheidsonderzoek naar ruiter- en menroutes in de Venen van start

In de Venen is volop aandacht voor het ontwikkelen van recreatievormen zoals routes voor wandelen, fietsen, kanovaren, skeeleren en schaatsen. Tot op heden ontbreekt een netwerk van routes voor ruiters en menners. Op dinsdag 17 februari gaat een onderzoek van start naar de haalbaarheid van ruiter- en menroutes in het gebied de Venen. Het onderzoek is er op gericht om te kijken waar mogelijk routes kunnen worden aangelegd, welke knelpunten er zijn en op welke wijze deze kunnen worden opgelost.

In Nederland zijn 400.000 ruiters en menners actief, waarvan er 60.000 wedstrijden rijden en 340.000 recreatief. Het aantal ruiter- en menritten is in de jaren gestegen. Ook in het gebied de Venen worden steeds meer paarden gestald en bereden. In dit gebied zijn er nauwelijks paden en routes aanwezig waar ruiter en paard veilig kunnen rijden.
Initiatiefnemer en opdrachtgever voor het haalbaarheidsonderzoek is de Koninklijke Nederlandse Hippische Sport Federatie (KNHS). De KNHS heeft een organisatie opgezet die bestaat uit verschillende betrokken partijen uit het veld, zoals ondernemers, leden van verenigingen voor ruiter en mensport en gemeenten. Het project In galop door de polder wordt daardoor breed gedragen.
De gemeente De Ronde Venen steunt het initiatief en verleent medewerking aan het haalbaarheidsonderzoek.

Vier lokale werkgroepen rondom de gemeenten De Ronde Venen, Woerden, Bodegraven en Alphen aan de Rijn worden gevormd met vertegenwoordigers van verschillende organisaties. De werkgroepen helpen met het verzamelen van informatie voor het haalbaarheidsonderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern en onafhankelijk bureau. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van Leader + De Weidse Veenweiden, een Europese subsidie ter bevordering van de leefbaarheid van het platteland.
Tegelijkertijd start een aanvullend onderzoek in opdracht van het Rijnstreekberaad, een samenwerking tussen een aantal Zuid-Hollandse gemeenten op het gebied van recreatie.
De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden in april 2004 verwacht.