Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht
Rotterdam, 11 februari 2004

TRANSNATIONAAL BURGERSCHAP
Over dubbele loyaliteiten van immigranten.

Debat in Zaal de Unie
Dinsdag 17 februari, 20.00 uur

Panel: Gijs van Oenen (filosoof, Eramus Universiteit Rotterdam); John Schuster (socioloog, Universiteit van Amsterdam); Rene Cuperus (Wiardi Beckman Stichting) en Jaffe Vink (hoofdredacteur Letter & Geest, Dagblad Trouw). Column door Nico Haasbroek. Moderator: Shervin Nekuee.

Veel migranten hebben zowel banden met Nederland als met de landen van herkomst. Ook de kinderen van migranten die hier geboren zijn hebben deze dubbele loyaliteit. Regelmatige bezoeken aan de landen van herkomst zorgen ervoor dat deze banden behouden blijven. Er vindt in sommige gevallen ook een niet geringe uitwisseling van geld en goederen plaats. In sommige gevallen is het land van herkomst van de ouders voor jongeren zelfs de belangrijkste huwelijksmarkt. Er is vaak sprake van een zogenaamde transnationale identiteit: een identiteit die verband houdt met de betrokkenheid en loyaliteit met verschillende landen. In de discussie over integratie van migranten wordt de nadruk gelegd op Nederlandse normen en waarden waar migranten zich aan dienen te conformeren. Integratie, inburgering en burgerschap zijn daarbij de belangrijkste begrippen. Transnationaal burgerschap waarbij sprake is van verschillende loyaliteiten en oriëntaties roept een paar vragen op: - Kunnen mensen met een transnationale loyaliteit zich geheel conformeren aan de Nederlandse normen en waarden? - Wat is de invloed van transnationaal burgerschap op integratie en inburgering? - Kunnen deze migranten loyaal zijn aan Nederland en tevens aan de oorspronkelijke gemeenschap elders? - Is er wel plaats voor transnationaal burgerschap of moeten mensen gedwongen worden een keuze te maken voor Nederland?

Over deze vragen organiseert DE THERMOMETER een debat waarin een panel van deskundigen zich buigt - met de mensen in de zaal - over deze vragen.

DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. Gekeken wordt naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën. Zie: www.dethermometer.nl

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS).

Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Toegang: gratis Reserveren: 010- 433 35 34 of via de website www.dethermometer.nl Informatie: RKS, Shervin Nekuee (010) 433 58 33 of LBR, Jeroen Visser (010) 201 02 01.


---
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl