Openbaar Ministerie

17 februari 2004

Gevangenisstraffen voor diefstal van oude, demente dame

Dat de huishoudster van een oude, rijke en dementerende dame uit Utrecht maar liefst 169.647,98 euro van haar heeft gestolen, achtte de rechtbank vandaag, 17 februari, wettig en overtuigend bewezen. Samen met nog twee anderen slaagde zij erin dit bedrag op verschillende plaatsen als bank en casino en door heling van juwelen bij elkaar te stelen.

De huishoudster was erin geslaagd het vertrouwen van de oude dame te winnen en had haar overgehaald tot een geregistreerd partnerschap waarmee zij toegang kreeg tot de bankrekening. De rechtbank vernietigde dit geregistreerde partnerschap omdat dit niet in goede trouw was afgesloten. Uit verklaringen was duidelijk geworden dat het slachtoffer ten tijde van het afsluiten van het partnerschap wilsonbekwaam was. De rechtbank sprak van 'opzet om de stokoude, dementerende dame te ontdoen van haar vermogen' en hekelde de 'schaamteloze wijze waarop misbruik was gemaakt van het vertrouwen' en achtte hiermee de grenzen van de maatschappelijke betamelijkheid ver overschreden.

Twee van de drie kregen een gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd waarvan vier maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. De derde betrokkene kreeg voor het veel geringere aandeel drie maanden voorwaardelijk opgelegd en een werkstraf van 240 uur.

Er volgt nog een ontnemingsvordering voor maximaal 107.720,43 euro per persoon. Hoeveel de vordering zal bedragen voor de dader die en kleiner aandeel in de zaak had, is nog niet vastgesteld.