Politie Gelderland-Zuid


Illegale Poolse werknemers aangehouden


Vanmorgen zijn bij huiszoekingen op drie locaties - in Deest, Druten en in vier vakantiehuisjes op een recreatiepark in Ewijk - 20 illegale Poolse werknemers aangehouden. Daarnaast zijn drie leden aangehouden van een criminele organisatie. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het ronselen van Poolse werknemers in Polen, het vervalsen van paspoorten en tewerkstellen van deze Poolse werknemers.

De 20 illegale Poolse werknemers werden, evenals twee van de organisatieleden, aangehouden in Ewijk. De aanhouding van het derde organisatielid vond plaats in Deest. Bij de huiszoekingen is een aantal vervalste documenten aangetroffen en apparatuur om vervalsingen te vervaardigen. Daarnaast is de boekhouding van een uitzendbureau in Druten meegenomen.

Er is drie maanden onderzoek gedaan naar deze criminele organisatie. Het betreft een gecombineerd onderzoek van de politie Gelderland-Zuid, Koninklijke Marechaussee, Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Vreemdelingendiensten van de politiekorpsen Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid. In het onderzoek is ook financieel gerechercheerd.

De drie leden van de criminele organisatie, een 32-jarige vrouw uit Deest en twee mannen uit Polen van respectievelijk 32 en 26 jaar oud, zullen worden voorgeleid. De illegale Poolse werknemers krijgen een dagvaarding en worden, in overleg met de Vreemdelingenrecherche, aangezegd om Nederland te verlaten.


Wijchen, 17 februari 2004

Marie-José Verkade
telefoon (06) 53 35 93 79



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --