EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO verheugd - Zalm brengt tunnel Sluiskil dichterbij

Tijdens een werkbezoek aan Zeeland heeft Minister Zalm van Financiën gisteren toegezegd dat het extra geld dat de tol van de Westerscheldetunnel oplevert, mag worden gebruikt voor de aanleg van de tunnel bij Sluiskil. EVO is blij hiermee want de komst van de tunnel komt daarmee een stapje dichterbij.

Zalm heeft toegezegd genoegen te nemen met slechts 7,5 procent van de winstopbrengst uit de Westerscheldetunnel. Die 7,5 procent is genoeg voor het Rijk om de investering in de Westerscheldetunnel terug te verdienen. ?Eventuele meevallers blijven op die manier in Zeeland?, aldus Zalm. Als er geen meevallers zijn of als deze onvoldoende blijken te zijn, is Zalm bereid mee te denken over andere mogelijkheden. Hij denkt dan over tolheffing voor de tunnel zelf of verlenging van de tolperiode van de Westerscheldetunnel. Deze constructies wijst EVO echter resoluut van de hand. EVO is van mening dat investeringen in hoofdwegen moeten worden gefinancierd uit de begroting van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Zalm lijkt net als Gedeputeerde Poppelaars in december vorig jaar in Zeeland een voorschot te willen nemen op de discussies over betaald rijden. Discussies die in Den Haag en Brussel nog moeten plaatsvinden.

Duidelijk mag zijn dat de tunnel bij Sluiskil er moet komen. De huidige situatie met wachttijden levert ?ernstige economische belemmeringen op?, zoals Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat al eerder constateerde. Het eventuele tekort in de financiering moet echter uit de portemonnee van Minister Zalm zelf komen.