Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 10 februari 2004
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester A.A. van der Most-de Ridder
1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 3 februari 2004. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Verzoek om vergunning voor het houden van een inzameling van geld door de stichting Feestelijkheden Abcoude in de perioden 12 t/m 16 april en 16 t/m 20 augustus 2004. Toelichting:
De stichting wil in de periode 12 tot en met 16 april 2004 collecteren ten behoeve van de koninginnedagactiviteiten en in de periode 16 tot en met 20 augustus 2004 ten behoeve van de feestweekactiviteiten. Tijdens deze collecten wil de stichting zoals reeds jaren gebruikelijk intekenlijsten aanbieden.
Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Verzoek om vergunning voor het houden van een inzameling van geld door de Oranjevereniging Baambrugge.
Toelichting:
De Oranjevereniging Baambrugge heeft een nieuwe secretaris. Deze heeft het verzoek ingediend om vergunning te krijgen voor de gebruikelijke collecte voor koninginnedag. In dit verzoek wordt geen periode aangegeven. Aangezien de opbrengst van deze collecte bestemd is voor de activiteiten in het kader van koninginnedag stel ik u voor de Oranjevereniging in dezelfde week als de SFA -die de activiteiten in het dorp Abcoude organiseert- te laten collecteren. Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Veiligheidswijzer.
Toelichting:
Uitgever Sypro Media geeft in samenwerking met de politie de veiligheidswijzer uit. Het boekje, waarin allerlei veiligheidsthema´s worden belicht, moet burgers en ondernemers informeren over het zorg voor veiligheid. De Politie Regio Utrecht, district Rijn & Venen en Sypro Media hebben alle gemeenten in Utrecht-West benaderd en gevraagd om medewerking, zodat ook in die gemeenten de veiligheidswijzer huis-aan-huis kan worden verspreid.
Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt in te stemmen met het laten maken van een veiligheidswijzer voor de gemeente Abcoude.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.


5. Vermelding Abcouse slachtoffers oorlogshandelingen 1940-1950 op het gemeentelijk herdenkingsmonument in Baambrugge.
Toelichting:
Een aantal burgers uit de gemeente hebben het initiatief genomen om alsnog een aantal slachtoffers van oorlogshandelingen uit de jaren 1940-1950 (met name uit het voormalig Nederlands Indië) te doen vermelden op het gemeentelijk herdenkingsmonument te Baambrugge. Op basis van het collegebesluit van 23 december 2003 met betrekking tot dit initiatief, hebben de initiatiefnemers een plan van aanpak ingediend bij de gemeente en verzocht tot financiering van het initiatief. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt akkoord te gaan met het initiatief en een bedrag van 2.250 beschikbaar te stellen ten behoeve van de realisering hiervan.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

6. Eerste wijziging bijlage bij mandaatbesluit 2003. Toelichting:
Bij besluit van 16 december 2003 heeft het college de mandaatregeling 2003 vastgesteld. In de uitvoering is nu reeds gebleken dat de bijlage op een enkel punt niet voldoet aan het uitgangspunt dat zoveel mogelijk bevoegdheden die veelal niet politiek gevoelig zijn, worden gemandateerd aan het hoofd van de betreffende afdeling. Voorgesteld wordt de aantekening bij collectevergunningen zo te wijzigen dat verlening kan plaatsvinden conform het landelijke collecteplan (incl. benutting vrije periodes). Aanvragen die hier niet in passen, bespreken met de portefeuillehouder. Ambtelijk advies:
Bijlage bij mandaatbesluit 2003 wijzigen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

7. Schilderwerkzaamheden kazerne.
Ambtelijk advies:
De werkzaamheden laten uitvoeren door de firma van Koningsveld & Otte, conform offerte. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

8. Uitbesteding frontoffice vreemdelingenzaken aan de gemeente Ronde Venen. Toelichting:
Met ingang van 1 april worden frontofficetaken van de IND en Vreemdelingendiensten overgedragen naar de gemeenten.
Dit brengt extra werkzaamheden met zich mee voor bureau burgerzaken. Er is geen capaciteit en kwaliteit aanwezig om deze werkzaamheden goed te kunnen verrichten. De gemeente Ronde Venen is bereid tegen vergoeding de frontofficetaken voor Abcoude en Loenen te gaan uitvoeren. Ambtelijk advies:
In principe besluiten frontofficetaken vreemdelingenzaken onder te brengen bij de Gemeente Ronde Venen.
Stappenplan opstellen met daarbij een voorlopige kostenberekening. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Verzoek van de Stichting Landschapwerkgroep Abcoude voor het plaatsen van een ooievaarsnest op drie verschillende locaties in het landelijk gebied te Abcoude. Ambtelijk advies:
Medewerking verlenen.
a. Het bouwplan beschouwen als bouwen van beperkte betekenis in de zin van van het Besluit bouwvergunningvrije en lichtvergunningplichtigebouwwerken. b. Aanvrager per brief meedelen dat geen bouwvergunning is vereist, onder de voorwaarde dat voor de daadwerkelijke plaatsing een duidelijke situatieschets van de drie betreffende locaties moet worden aangeleverd.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---

2. Beëindiging huurcontracten huurders woningen op het terrein van de Parochiële Caritas Instelling Cosmas & Damianus (PCI) aan de Kerkstraat te Abcoude. Toelichting:
PCI is van plan 7 seniorenwoningen te realiseren op het terrein Tussen de Kerken aan de Kerkstraat te Abcoude. Dit betekent dat de bestaande huurwoningen gesloopt moeten gaan worden. De huurders hebben in januari 2004 per brief te horen gekregen dat hun huurovereenkomsten per 1 april 2004 worden beëindigd. Twee huurders hebben een brief gestuurd naar de gemeente met het verzoek voor woonruimte zorg te dragen. Een andere huurder heeft telefonisch om informatie gevraagd. Voorgesteld wordt hen in een brief erop te wijzen dat de gemeente niet de verplichting heeft voor vervangende woonruimte te zorgen, aangezien het hier een beëindiging van een huurcontract betreft. Dit betreft een zuiver privaatrechtelijke relatie en daar staat de gemeente buiten. In geval er een huurgeschil ontstaat, dienen de huurders zich te vervoegen bij de verhuurder, de huurcommissie of eventueel de kantonrechter.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt de huurders die de gemeente hebben verzocht vervangende woonruimte te regelen, overeenkomstig bijgevoegde brief te informeren. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. PCI schriftelijk wijzen op hun omissie en de gemeentelijke onvrede hierover. De aanduiding huurcommissie schrappen.
3. Aanleg overrijdbaar trottoir bij PLUS-supermarkt Koot. Toelichting:
De verkeersruimte in de Hoogstraat is momenteel erg beperkt. Het voorstel is ontstaan om een gedeelte van het trottoir voor PLUS supermarkt Koot overrijdbaar te maken ten behoeve van ladende en lossende vrachtwagens. Deze komen hierdoor meer uit de as van de rijweg te staan waardoor er meer ruimte is voor het passerende verkeer en de verkeersdoorstroming zal verbeteren. Bovendien zal hierdoor ook de verkeersveiligheid ter plaatse toenemen. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt in te stemmen met de aanleg van een overrijdbaar trottoir ter plaatse van PLUS- supermarkt Koot en akkoord te gaan met de financiering zoals is aangegeven bij het onderdeel ´Financiële consequenties´.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Tweede uitrit op het perceel Rijksstraatweg 155. Toelichting:
Op 22 januari 2004 is aan uw college geadviseerd de dwangsom van 16 december 2003 in te trekken. Reden van optreden was de verkeersonveilige situatie. Uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van een verkeersonveilige situatie door de twee uitritten. Uw college wilde graag nader advies van de afdeling VROM. Onderliggende memo is in samenspraak opgesteld met de sector Grondgebied. Conclusie van de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken en de sector Grondgebied is dat de opgelegde dwangsom moet worden ingetrokken.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt het besluit van 16 december 2003 in te trekken. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik

---

PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn


1. Invoering ideeënbus.
Toelichting:
Het idee is ontstaan om een ideeënbus open te stellen, zodat de inwoners van Abcoude en Baambrugge ideeën en wensen kenbaar kunnen maken aan het gemeentebestuur. Het doel van de ideeënbus is de efficiency en klantgerichtheid van de gemeente te verhogen door de betrokkenheid van de inwoners, instellingen of bedrijven te bevorderen. De ideeënbus tracht dit te realiseren door inzenders in de gelegenheid te stellen voor de gemeente bruikbare ideeën in te dienen. Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt in te stemmen met de opzet van een ideeënbus en deze in te voeren. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Met dien verstande, dat het om een proef gaat voor één jaar. Periodieke evaluatie is nodig i.v.m. de vrees van een onevenredig beslag op de ambtelijke capaciteit. Overigens dient sterk benadrukt te worden, dat slechts individuen (dus geen groeperingen) een idee kunnen aandragen.
Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 17 februari 2004. De secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 10 februari 2004
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester A.A. van der Most-de Ridder
1. Verzoek om vergunning voor de reeds aanwezige reclame-uitingen aan het pand Dr. van Doornplein 2 te Abcoude.
Toelichting:
De reclame-uitingen zijn getoetst aan de gemeentelijke monumentencommissie en de richtlijnen van het gemeentelijk reclamebeleid. Uit de toetsing is gebleken dat er geen beletselen zijn de vergunning te verlenen. Derhalve vergunning verlenen en de daarbij behorende tekeningen waarmerken. Ambtelijk advies:
Vergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 3-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Aanvraag bouwvergunning plaatsen dakkapel op voordakvlak, Burg. des Tombeweg 6, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 4-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Aanvraag bouwvergunning veranderen en vernieuwen van entree winkel, Hoogstraat 32, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Bouwvergunning verlenen.
Mandaatbesluit d.d. 5-2-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---