Provincie Limburg

Banenverlies DSM raakt Limburg in het hart Gedeputeerde Martin Eurlings: Wij liggen er wakker van

Zeer verontrust. Zo schetst gedeputeerde Martin Eurlings de stemming binnen het college van Gedeputeerde Staten over het verdwijnen van banen bij DSM Limburg. Dit is weer een stap in een proces van afkalving van werkgelegenheid en de zoveelste in een keten. Denk bijvoorbeeld aan de recente berichten over inkrimping van Rijksdiensten. Als Provincie investeren wij fors op behoud van DSM voor Limburg, maar de liefde moet wel van twee kanten komen.

Wij zijn al langer met DSM in overleg, maar de berichten van vandaag nopen ons tot extra spoedoverleg. Het proces van uitholling willen wij stoppen, aldus gedeputeerde Martin Eurlings. Limburg zet in op kenniseconomie, met in het bijzonder chemie en life-sciences. Wij profileren ons als een potentiële technologische topregio. Daarin past DSM Limburg uitstekend. Wij beschouwen DSM als een open kenniswinkel en als hèt voorbeeld van innovatiecentrum voor het Midden- en Kleinbedrijf. Niet voor niets zijn wij bereid fors in te zetten op het ontwikkelen en revitaliseren van bedrijventerreinen, waaronder het chemelotterrein. Dat moet zich ontwikkelen tot een aantrekkelijk vestigingsgebied voor jonge, dynamische bedrijven met een innovatief karakter. De spinn-off van zon bedrijventerrein met het karakter van researchcampus is groot. Gedeputeerde Eurlings geeft aan dat DSM Limburg eerder in gesprekken heeft aangegeven fors te willen investeren en te willen meedoen in het ontwikkelen van een dergelijke researchcampus. Van de zijde van de Provincie zijn forse investeringen gedaan in onder meer logistieke voorzieningen waaronder multimodaal vervoer.

Samen met partners halen wij alles uit de kast om te investeren in werkgelegenheid. Met FNV-bondgenoten zijn wij in gesprek over het sociaal plan. Wij hebben onze steun aangeboden. Er mag binnen het sociaal plan niet de weg van de minste weerstand worden gekozen. Gezien de demografische ontwikkeling van Limburg zijn wij geen voorstander van regelingen als pré-pensioen. Wij pleiten voor begeleiding van werk naar werk. Daar ligt onze gezamenlijke focus. Naast behoud van hoogwaardige en kennisintensieve industrie voor Limburg.

17-2-2004 16:42