Gemeente Stede Broec 17-2-2004
Inspraak over welstandsnota

Vorig jaar is de Woningwet gewijzigd. Dat betekent onder andere dat alle gemeenten een Welstandsnota moet vaststellen. Daarin moet nauwkeurig omschreven worden aan welke eisen bouwplannen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een bouwvergunning.

Een ingediend bouwplan wordt getoetst aan verschillende wettelijke eisen en ook aan het eigen beleid van de gemeente; dat ligt vast in het bestemmingsplan, het bouwbesluit en de ?redelijke eisen van welstand?. Deze welstandseisen zijn nu vastgelegd in de Welstandsnota.

De Welstandsnota gaat uit van een gebiedsgerichte benadering. Wat op de ene plek mag, wordt niet automatisch ook ergens anders toegestaan. U kunt zich voorstellen dat aan gebouwen in de verkaveling andere eisen worden gesteld dan aan gebouwen in de zijstraatjes van de Hoofdstraat-Zesstedenweg-P.J. Jongstraat.

In het verleden riep de uitvoering van het welstandstoezicht veel vragen op doordat de criteria niet duidelijk waren omschreven. Mensen willen meer openheid en duidelijkheid over de beoordeling van hun bouwplan. Ze willen vooraf weten welke aspecten een rol spelen bij de beoordeling. Door dit vast te leggen in een Welstandnota kan iedereen op elk moment opzoeken hoe dat zit.

Inspraakavond

Er is nu een concept (voorlopige) Welstandsnota opgesteld. Voordat de gemeenteraad daar een besluit over neemt, is er gelegenheid tot inspraak. Tot en met donderdag 18 maart kan iedereen de conceptnota inzien en een reactie indienen. De nota ligt ter inzage bij de balie van Bouw-en Woningtoezicht op de eerste verdieping van het gemeentehuis.

Op donderdag 18 maart is er een inspraakavond over de welstandsnota. De bijeenkomst vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. Er wordt een toelichting gegeven op de concept Welstandsnota en de betekenis hiervan.