Gemeente Utrecht

Convenant 'Veiligheid in beweging' tussen gemeente en openbaar ministerie

Burgemeester A.H. Brouwer-Korf en officier van justitie H. Schuth hebben op maandag 16 februari jl. het convenant 'Veiligheid in beweging' getekend. Het convenant regelt de samenwerking tussen het OM en de gemeente om te komen tot alternatieve vrijetijdsmogelijkheden voor jongeren in Kanaleneiland-Noord. Doel is het beperken van overlast en crimineel gedrag van jongeren.

Het convenant past in het project Utrecht Veilig! Dat doen we samen, waarbij gemeente, politie en justitie samenwerken om de veiligheid in Utrecht te vergroten. Onderdeel van dit project is het stimuleren van sportieve vrijetijdsbesteding.

Met het convenant is geregeld dat gedurende een jaar driemaal per week sportmiddagen (zoals voetbal, basketbal, tennis en skaten) op het Attleeplantsoen worden georganiseerd. De gemeente heeft eind 2003 een sport- en speelplek aangelegd en het Ministerie van Justitie heeft een subsidie van EUR 52.000 toegekend voor sportjongerenwerk in het Attleeplantsoen. Het in Kanaleneiland gevestigde Justitie in de Buurt heeft een actieve rol gespeeld in de subsidieaanvraag.

Aan de sportmiddagen nemen minstens dertig jongeren deel, onder begeleiding van sportjongerenwerkers. Het gaat om zogenoemde risicojongeren. Daarnaast worden vier grotere sportevenementen georganiseerd, waaronder een straatvoetbaltoernooi.

Om de betrokkenheid van ouders te vergroten worden bijeenkomsten georganiseerd om informatie en ervaringen uit te wisselen. De Stichting Image voert de activiteiten uit, met inschakeling van vrijwilligers. Er vindt overleg plaats met de wijkwelzijnsorganisatie, de Marokkaanse Ouderen Raad (MORK), Turks Ouder Comité, beide moskeeën, de huurdersvereniging, Houdt Kanaleneiland Leefbaar en de GG&GD.

Door gebrek aan interessante vrijetijdsactiviteiten in de buurt zijn jongeren geneigd in groepen rond te hangen, wat nogal eens overlast met zich meebrengt. Buurtbewoners ervaren dit als bedreigend, waardoor het veiligheidsgevoel in de buurt afneemt. Plezierige en zinvolle vrijetijdsbesteding helpt mee bij het voorkomen van overlast en criminaliteit. Onderdeel van het project Utrecht Veilig! Dat doen we samen is op laagdrempelige wijze alternatieve vrijetijdsmogelijkheden bieden aan jongeren uit de buurt in de groep 12 - 16 jaar. Sinds 2001 is er flink geïnvesteerd in spel- en sportplekken in de wijk.

Het convenant is getekend tijdens de tweede bijeenkomst in Kanaleneiland-Noord in het kader van Utrecht Veilig! Afgelopen zomer werd Utrecht Veilig! in Kanaleneiland-Noord en Nieuw-Hoograven (de urgentiewijken van het project) geïntroduceerd tijdens een startbijeenkomst. Burgemeester Brouwer en wethouder Verhulst beloofden toen terug te komen om bewoners en professionals op de hoogte te houden van de vorderingen van het project en om informatie uit te wisselen. Een vergelijkbare bijeenkomst werd op woensdag 11 februari jl. gehouden voor Nieuw-Hoograven. Genodigden voor beide bijeenkomsten waren vertegenwoordigers van de welzijnsstichting, basisscholen, woningbouwcorporaties, bewonerscommissies en wijkraad.

Utrecht Veilig! Dat doen we samen
Utrecht Veilig! Dat doen we samen is een initiatief van politie, gemeente, openbaar ministerie en andere partijen. De aanpak Utrecht Veilig! staat voor extra aandacht in de hele stad, met accenten in de buurten Nieuw-Hoograven, Kanaleneiland-Noord en het Stationsgebied. Waar de politie zich vooral richt op haar kerntaak 'boeven vangen', richt de aanpak van de gemeente zich op preventie. Bijvoorbeeld door het opbouwen van bewonersnetwerken en het stimuleren van sportieve vrijetijdsbesteding.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman, telefoon 030-286 10 55.

Utrecht, 17 februari 2004.