Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
17 februari 2004
Oirschot voert VROM-taken onvoldoende uit

De gemeente Oirschot voert niet alle wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu goed uit. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De Inspectie heeft begin 2003 onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door de gemeente in 2001/2002. Het gemeentebestuur heeft toegezegd om stappen te ondernemen die uitzicht bieden op verbetering.

Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Vanaf het opstellen van bestemmingsplannen tot de afgifte van bouw- en milieuvergunningen en de handhaving daarvan. Uit het vorig jaar uitgevoerde onderzoek blijkt dat de gemeente Oirschot de wet- en regelgeving op de onderzochte VROM-terreinen onvoldoende uitvoert. De bestemmingsplannen zijn sterk verouderd. Op dit moment zijn 159 plannen van kracht en er zijn 83 ouder dan de wettelijke toegestane tien jaar. De gemeente beschikt over het actualiseringprogramma 'Naar één bestemmingsplan Oirschot' om dit te realiseren. De uitvoering loopt echter achter bij de planning. Toch wordt volgens de gemeente de geplande einddatum in 2007 gehaald. Het toezicht op en de handhaving van de naleving van bestemmingsplanvoorschriften, bouw-, sloop- en milieuvergunningen schiet eveneens tekort. Ondertussen heeft de gemeente besloten een afzonderlijke handhavingunit in te richten. Ook is inmiddels de nieuwe portefeuille handhaving aan de wethouder van financiën toegevoegd. Binnenkort start deze unit haar werkzaamheden.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek januari 2004 besproken met het gemeentebestuur. In dat overleg is de afspraak gemaakt dat de gemeente voor de in het rapport genoemde verbeterpunten op korte termijn een plan van aanpak opstelt. VROM-Inspectie bespreekt over een half jaar de voortgang van dit plan van aanpak met het gemeentebestuur.

Download het rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 203 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=16435 )