Intel onthult mooiste laptop van Nederland

Winnaar Fen Mei Hu maakt van laptop een kostbaar sieraad

Fotomateriaal van de winnende laptop en alle andere kunstwerken, is te vinden op www.mcsonline.nl/pers

Amsterdam, 17 februari 2004 - Intel, de grootste fabrikant van computerchips ter wereld, heeft de winnaar bekend gemaakt van haar 'Kunst op schoot' wedstrijd. Begin november stelde Intel studenten van de Amsterdamse Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving voor de uitdaging om 10 gloednieuwe Acer laptops met Intel® Centrino(tm) mobiele technologie tot ware kunstwerken te verheffen. Na de telling van meer dan 5.000 stemmen kwam het project "Topjuweel" als mooiste laptop-kunstwerk uit de bus. Het kustwerk stelt de laptop voor als een kostbaar sieraad.

Met deze creatieve wedstrijd wil chipfabrikant Intel de aandacht op het uiterlijk van laptops vestigen. De laptop is al lang niet meer alleen maar het werkinstrument van de zakenman - steeds meer consumenten verkiezen een laptop boven een desktop PC. Vorig jaar was de verkoop van laptops zelfs meer dan tweemaal zo groot als die van haar niet-mobiele broertje, de gewone desktop computer.* Vandaag de dag is reeds één op de drie verkochte computers in Nederland een laptop.

In totaal werden tien Acer Travelmate 290 laptop computers overhandigd aan de Amsterdamse Academie. Het ging om nieuwe laptops, uitgerust met de innovatieve Intel Centrino mobiele technologie. De opdracht voor de studenten bestond eruit de laptops te transformeren tot kunstwerken. De enige voorwaarde was dat de laptops, ook als kunstwerk, gewoon gebruikt moesten kunnen worden. Zowel bij studenten als docenten kon de uitdaging om van technologie kunst te maken op heel wat enthousiasme rekenen. De opdracht werd dan ook opgenomen en begeleid binnen het reguliere lessenpakket. Dat de studenten de opdracht met veel fantasie hebben aangepakt, mag blijken uit de resultaten. Zo werd met een laptop de intimiteit van een middeleeuws boudoir tot leven gebracht, een andere laptop werd geïntegreerd in een keukenstoel en nog een andere werd omgevormd tot boedhistische tempel.

Meer dan 5.000 mensen brachten hun persoonlijke voorkeurstem uit op hun favoriete kunstwerk tijdens de Fashion & Beauty beurs te Amsterdam, waar de kunstwerken te bezichtigen waren. "Topjuweel", het kunstwerk van kunststudente Fen Mei Hu, kaapte het meeste aantal stemmen weg. Haar werk stelt de laptop voor als een kostbaar, zilverkleurig sieraad, afgewerkt met CD-spiegeltjes als edelstenen. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de overvolle kunstsociëteit Arti et Amicitiae ontving zij uit handen van Intel een nieuwe Acer laptop met Intel Centrino mobiele technologie, die dit keer niet tot kunstwerk bewerkt hoeft te worden.

Intel introduceerde de Intel Centrino mobiele technologie in maart vorig jaar. Laptops die gebruik maken van deze technologie zijn erg snel, hebben een langer batterijgebruik en kunnen draadloos verbinding maken met het Internet, bijvoorbeeld op 'hotspots' - dat zijn publieke plaatsen zoals hotels, luchthavens en restaurants waar een draadloze Internetverbinding beschikbaar is. Bovendien zijn laptops gebaseerd op Intel Centrino mobiele technologie slanker en lichter dan andere laptops.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.