Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg...

Op 12 februari 2004 vond er overleg plaats tussen de politievakorganisaties en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Onderstaande onderwerpen kwamen tijdens het overleg aan de orde.

Sociaal statuut Nationale Recherche (Akkoord bereikt!)

De bezwaren en vragen die leden naar voren brachten tijdens de ledenvergadering van 10 februari zijn voorgelegd aan de minister van BZK. Daarop is na toevoeging van de gewenste verduidelijkingen het Sociaal Statuut voor de Nationale Recherche vastgesteld.

De volgende aanpassingen zijn gedaan:

* Toevoeging van een werkgelegenheidsgarantie voor medewerkers die bij het plaatsingsproces mogelijk boventallig raken. Deze medewerkers worden in een passende functie geplaatst, eventueel met her- of bijscholing (binnen twee jaar geëffectueerd).
* Toezegging van een informatiepakket voor alle medewerkers, met een duidelijke uitleg over de werking en de werkingsfeer van het sociale statuut. Ook afspraken over de terugkeer na een dienstverband bij de NR komen hierin aan bod.
* Verduidelijking dat het sociaal statuut een eerste stap is in het reorganisatieproces. Pas op het moment dat er duidelijkheid is over arbeidsvoorwaarden, bindingstermijnen, loopbaanbeleid en functierasters, hoeven de medewerkers een keuze te maken om al dan niet mee te gaan in het reorganisatieproces.

Sociaal statuut Bovenregionale Recherche en Interregionale Fraudeteams (BRT/IFT)

De vaststelling van het statuut voor de BRT/IFT is uitgesteld. Er zal eerst verder worden ingegaan op de bezwaren en vragen hierbij. Het gaat dan met name om de toezegging van bevordering voor rechercheurs die aan een scholingsvereiste moesten voldoen (Zuid Nederland), en de onduidelijkheid over de wijze waarop medewerkers geplaatst gaan worden. Dit in verband met uitbreiding van het aantal locaties waar BRT/IFT s gehuisvest zullen worden.

Verder is Politievakorganisatie ACP nog ingegaan op de milieutaken. Deze blijken toegevoegd te gaan worden aan de BRT/IFT.

PO 2002

In de afgelopen periode hebben de politievakorganisaties bij de minister van BZK kenbaar gemaakt dat er zorgen zijn over de wijze waarop het nieuwe politieonderwijs verloopt. De situatie dreigt dermate urgent te worden dat is afgesproken PO2002 te agenderen voor het volgende overleg.

Leden worden opgeroepen om de bij hun levende knelpunten en vragen ten aanzien van PO2002 bij ons te melden (via postbus 290, 3830 AG Leusden, o.v.v. PO2002 of per e-mail naar reactie@acp.nl).