Gemeente Dongen


Gemeenteraad beslist op 1 april 2004 over nieuwe inzamelmethodiek 17-02-2004 17:00
B en W kiest voor andere aanpak inzameling grof vuil Het college van B en W stelt aan de gemeenteraad voor om de inzameling van grof vuil op een andere manier aan te gaan pakken. Als de raad akkoord gaat, kunnen inwoners van Dongen per 1 juli 2004 gratis hun grof vuil op de milieustraat inleveren. Daarnaast wordt het grof vuil vier maal per jaar door de gemeente aan huis opgehaald. Hiervoor moeten mensen zich van tevoren aanmelden. De kosten hiervoor, van 25,00 per m³, moeten direct worden voldaan.
Het voorstel sluit aan bij de doelstelling van de twee informatieavonden die in november en december 2003 gehouden zijn, namelijk de drempel richting milieustraat verlagen. De huidige aanpak, waarbij inwoners vier maal per jaar hun grof vuil gratis aan huis aanbieden, brengt te veel overlast met zich mee. Het aangeboden grof vuil wordt vaak doorzocht op nog bruikbare zaken en daardoor ontstaat zwerfvuil. Dit veroorzaakt overlast voor de omgeving. Het aangeboden grof vuil blijkt ook vaak vermengd te zijn met ander afval.

De nieuwe inzamelmethode moet de afvalstroom van grof vuil zuiverder maken. Dit bespaart kosten, aangezien bij een zuiverdere afvalstroom minder reinigingsrechten hoeven te worden betaald. Er worden nu nog te veel andere afvalsoorten bij het grof vuil gezet. Dat moet dadelijk voorbij zijn, aangezien de ophaaldienst ter plekke het afval controleert op afvalsoort. Deze positieve ontwikkeling komt ook tot stand doordat het kosteloos wordt om grof vuil aan te bieden op de milieustraat. Hier controleren medewerkers de vracht. Alleen echt grof vuil dat wordt afgeleverd wordt kosteloos ingenomen. Voor andere afvalsoorten moet gewoon volgens de regels worden betaald.

Onderzoek
De gemeente heeft samen met de wijkraden, verenigingen die oud papier inzamelen en andere betrokken burgers gezocht naar een betere inzamelmethodiek. Aan de hand van de bevindingen zijn twee voorstellen voorgelegd aan B en W. Beide voorstellen gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid van de burger voor het wegbrengen van grof vuil. Mensen kunnen zelf kiezen: grof vuil zelf kosteloos wegbrengen naar de milieustraat of het tegen betaling laten ophalen.

Ondersteuning
De wijkraden onderzoeken nog of ze mensen die hun grof vuil niet zelf kunnen wegbrengen kunnen ondersteunen. Inwoners met een bijstandsuitkering en andere minima kunnen een beroep doen op de gemeente. Zij moeten zich hiervoor aanmelden bij Sociale Zaken.

Stimulans
Wethouder Joop Velthoven: Wij hebben gekozen voor een hoge drempel voor het aan huis ophalen van afval. De nieuwe inzamelmethodiek verhoogt niet alleen het milieubewustzijn van de mensen, maar het zorgt op de milieustraat ook voor een betere afvalscheiding. En dat is weer goed voor het milieu. Burgers zullen het echter ook merken in hun portemonnee.