Gemeente Leeuwarden

Miljoenen euro?s beschikbaar voor project Nieuw-Zaailand

Bron: Gemeente Leeuwarden
Minister Dekker van VROM maakte dinsdag 17 februari bekend dat het project Nieuw Zaailand in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK). In totaal zijn zes projecten geselecteerd. Voor de ondersteuning van deze projecten reserveert het ministerie maximaal 90 miljoen euro.

Wethouder Marga Waanders reageerde enthousiast op het bericht uit Den Haag: "Ik ben erg ingenomen met de toezegging. Het toont aan dat we een goede aanvraag hebben ingediend, maar bovenal dat Nieuw-Zaailand een project is dat op overtuigende wijze een aanzienlijke verbetering van de ruimtelijke kwaliteit nastreeft."

De bijdrage uit de BIRK-regeling komt daadwerkelijk beschikbaar als de uitwerking van het project financieel sluitend is en voldoende oplossingen biedt voor de problemen in het desbetreffende gebied. Het ministerie investeert het BIRK-geld op voorwaarde dat ook andere publieke en private partijen investeren. De bijdrage van het Rijk bedraagt maximaal 20 procent van de aan de ruimtelijke kwaliteit toe te rekenen investeringskosten

Het ministerie ontving 31 aanvragen voor BIRK-subsidie. Hiervan selecteerde het ministerie er zes. Naast het project Nieuw-Zaailand gaat het om projecten in Arnhem, Enschede, Culemborg, Groningen en de Hoeksche Waard. De geselecteerde projectvoorstellen kenmerken zich door een gerichte aanpak voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Er wordt aandacht besteed aan het bevorderen van de veiligheid, het verbeteren van de bereikbaarheid en de openbare ruimten. Minister Dekker ziet veel kansen om met de uitvoering van de plannen de aantrekkelijkheid van de zes gebieden te vergroten voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Met de bekendmaking van de selectie kunnen de betrokken gemeenten hun plannen nader uitwerken.