Gemeente Den Haag

februari 2004
Nieuwe woningen, opgeknapte winkels en grotere Albert Heijn op plein (17 februari)

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 17 februari 2004 ingestemd met het plan voor de verbetering van het winkelcentrum Ambachtsgaarde. Het plan van de gemeente, Ahold Vastgoed BV en Bouwfonds Ontwikkeling BV bestaat uit fase A en fase B. In fase A wordt de bestaande winkelstrip naast de AH vestiging opgeknapt en breidt AH zelf uit met 300 m². Op de plek van de huidige Sjalomkerk komen nieuwe winkels met 42 koopappartementen erboven en een ondergrondse parkeergarage. Ook het plein zelf wordt opnieuw ingericht. Het opknappen van de winkelstrip naast Albert Heijn is de eerste activiteit. Hiermee starten Ahold en Bouwfonds in het najaar 2004. Fase B biedt de private partijen de mogelijkheid om te zijner tijd op het plein winkel-/commerciële ruimte te bouwen met 20 appartementen erboven.

Eind 2001 hebben gemeente Den Haag, Ahold Vastgoed BV en Bouwfonds Ontwikkeling BV een samenwerkingsovereenkomst gesloten om te komen tot een gezamenlijk plan voor de Ambachtsgaarde. Uitgangspunt is geweest het winkelcentrum te vernieuwen. Om ruimte te creëren voor nieuwbouw en om het plein beter te kunnen inrichten, worden de kerk en de kiosken op het plein gesloopt. Ook zijn partijen overeengekomen de winkelunits naast de AH vestiging aan te kopen, waardoor een integrale aanpak en integraal beheer mogelijk is. Het oorspronkelijke plan van gemeente, Ahold en Bouwfonds uit 2002 bleek door de stagnerende markt financieel niet haalbaar. In 2003 hebben partijen een nieuw plan gemaakt waarbij er geen nieuwbouw AH op het plein komt, maar de bestaande AH vestiging wordt vergroot.

Inrichting plein
Op het nieuwe plein komen extra parkeerplaatsen voor de bezoekers aan de winkels, het personeel en een beperkt aantal voor de nieuwe appartementen op de plek van de huidige Sjalomkerk. Bij de uitwerking van het herinrichtingsplan voor het plein wordt bekeken of de bomen op het plein kunnen blijven staan. Als dat niet het geval is, zullen in de omgeving van het plangebied nieuwe bomen komen. De herinrichting van het plein verloopt in fasen en sluit aan bij de verschillende planonderdelen. Op het moment dat het definitieve ontwerp voor het plein klaar is, wordt dit aan de omwonenden gepresenteerd. De gemeente is met Ahold en Bouwfonds overeengekomen dat ze op termijn nog winkel- of commerciële ruimte met appartementen erboven op het plein kunnen bouwen.

Ook plannen voor korte kant Ambachtsgaarde
Al eerder heeft de gemeente geconstateerd dat de winkels in het blok aan de korte kant van het plein tussen de Gaarde en de Wantsnijdersgaarde (de kopse kant) nauwelijks toekomst hebben. Zeker nu de drie partijen gekozen hebben voor een compact winkelcentrum met een beperkt aantal vierkante meter, zullen deze winkels hun winkelfunctie verliezen. NV Woningbeheer heeft op verzoek van de gemeente onderzoek gedaan naar de toekomstige gebruiksmogelijkheden van deze winkels. De gemeente heeft op basis van dit onderzoek gekozen voor de aankoop van de 12 winkelunits en de verbouw hiervan tot (koop)woningen.

Lange voorgeschiedenis
Het voornemen om het winkelgebied Ambachtsgaarde te vernieuwen stamt uit de jaren negentig. Echter door het versnipperde eigendom van winkels en kiosken aan de Ambachtsgaarde is het niet gelukt de verschillende eigenaren achter één planconcept te krijgen. De gemeente heeft in 1999 contact gezocht met Ahold Vastgoed (eigenaar van de supermarkt) met het verzoek een voortrekkersrol te vervullen bij de verbetering van het winkelcentrum Ambachtsgaarde. Bij verdere uitwerking is Bouwfonds als partij aangezocht in verband met de woningen in het verbeterplan.