Gemeente Den Haag

februari 2004
Gemeente presenteert evaluatie fokbeleid stadsboerderijen (17 februari)

Den Haag gaat een verscherpt selectief fokbeleid voeren zodat er nog minder dieren hoeven te worden afgevoerd van de stadsboerderijen. Dat heeft het college van B&W vandaag besloten. De stadsboerderijen geven kinderen de gelegenheid om te gaan met dieren en laat hen kennis maken met het reilen en zeilen op een boerderij. Verscherping van het fokbeleid op de stadsboerderijen is een van de aanbevelingen uit het onderzoek dat is uitgevoerd door het bureau Anderson Elffers Felix (AEF). Uit het onderzoek komt naar voren dat het fokoverschot in Den Haag al minimaal is. Daarnaast is de mate van professionalisering van de stadsboerderijen in Den Haag vergelijkbaar met andere grote gemeenten, of zelfs beter.

Fokoverschot
AEF concludeert dat de stadsboerderijen in Den Haag een zeer minimaal fokoverschot hebben. Desondanks beveelt zij aan nog selectiever te fokken. De gemeente is hier deels al aan tegemoet gekomen omdat in het afgelopen fokseizoen is bepaald dat maar één dier per ras op een stadsboerderij drachtig mag zijn. Ook is er al een centraal registratiesysteem voor schapen en geiten opgezet. In de loop van 2004 zullen de gegevens van varkens en koeien aan het systeem worden toegevoegd.

Duidelijke afspraken
Een andere aanbeveling is het maken van duidelijke afspraken over de manier waarop de handelaar omgaat met de dieren die aan hem worden verkocht. De gemeente sluit nu voor de zomer van 2004 met de vaste handelaar een overeenkomst, waarin wordt vastgelegd dat hij volgens een voorkeurslijst allereerst op zoek gaat naar alternatieve stallingmogelijkheden. Ook wordt in deze overeenkomst vastgelegd dat de handelaar hiervan een registra tie bijhoudt en periodiek rapporteert over de bestemming van de afgevoerde dieren.

Professioneel
Uit het onderzoek blijkt dat Den Haag een hoge mate van professionalisering van de stadsboerderijen heeft. AEF wijst met name op de wijze waarop het fokbeleid is opgezet en ingevuld én op het gedegen opleidingsniveau van de beheerders. Het beleid en beheer van Den Haag is vergelijkbaar met andere grote steden en soms zelf beter.

Folders
Het bureau beveelt aan om de communicatie met de bezoekers van de stadsboerderij verder te structureren. Om de bezoekers zo goed mogelijk voor te lichten, heeft de gemeente op dit moment twee nieuwe folders in ontwikkeling waarin het fokbeleid van de Haagse stadsboerderijen wordt uitgelegd. De folders gaan ook in op de vraag wat er met de overtollige dieren gebeurt. Daarnaast wordt voor de zomer van 2004 voor de boerderijbeheerders een duidelijke lijn uitgewerkt voor de communicatie over dieren die de boerderij moeten verlaten.