Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

IJSVAK 2004: dé Nationale IJsbeurs

WOERDEN, 13 februari 2004 - Onder het motto "IJspret op alle fronten" gaat met IJsvak 2004 het seizoen voor ambachtelijke ijsbereiders en ijsverkopers officieel van start. Hoogtepunten op de beursvloer zijn de viering van het 100-jarig bestaan van de oubliehoorn, de introductie van het ambachtelijke Fruitella®-ijs en schepijs met hard-bite (zoals chocolade ijs met gekonfijte stukjes sinaasappel). IJsvak vindt op 17 en 18 februari in Hotel Vianen plaats en wordt voor de elfde keer georganiseerd door de sector Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland.

Op dinsdag 17 februari 2004, tijdens de eerste dag van IJsvak 2004, vindt de vakwedstrijd 'De Gouden IJsspatel' plaats. Wie maakt het lekkerste frambozen sorbetijs uit een zelf ontwikkelde receptuur? Op woensdag 18 februari kunnen ijsbereiders deelnemen aan de vakwedstrijd 'De Gouden IJscoupe'. In zes minuten moeten de deelnemers vier identieke ijscreaties maken en presenteren aan een deskundige jury. Deelnemers kunnen kiezen voor deelname aan beide wedstrijden of aan één van de wedstrijden, maar diegene die over beide vakwedstrijden opgeteld de meeste punten behaalt, wordt uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar 2004. Vorig jaar won IJssalon Vivaldi uit Hoorn deze titel.

Het doel van IJsvak 2004 is bezoekers te informeren met demonstraties, voorlichting en wedstrijden, zodat ijsbereidend en -verkopend Nederland goed voorbereid is op het seizoen 2004. Alhoewel de afzet van de totale ijsmarkt daalt, stijgt juist de laatste jaren de vraag naar schepijs en ijstaarten (een stijging van ruim 32 miljoen liter in 2001 naar ruim 33 miljoen liter in 2002, bron: ACNielsen). De consument koopt steeds minder ijs, maar wel steeds meer luxe ijssoorten.

Naast de vakwedstrijden en de exposanten zijn er nog verscheidene andere zaken die zeker de moeite waard zijn. Zo wordt door de Stichting Hoger Rendement Horeca een workshop verzorgd over rendementsverbetering. Onder het motto "IJspret op alle fronten" is er een Elfstedentocht langs een aantal stands. Bij elke stand kan een stempel worden gehaald en aan het eind maakt elke deelnemer kans op een wintersportvakantie. Voor ontspanning wordt ook gezorgd door de feestavond op de eerste dag en de komische bijdrage van een cabaretier. IJsvak 2004 levert dus echt "IJspret op alle fronten".

IJsvak 2004 begint beide dagen om 10.00 uur, de deuren sluiten om 18.00 uur. De toegangsprijs voor de beurs bedraagt E17,50 per persoon per dag (inclusief lunchbuffet). Locatie: Hotel Vianen, Vianen.


---

Noot voor de redactie -