BOSSCHAP

Bosschap bestaat 50 jaar

Bosschap bestaat 50 jaar

Op dinsdag 17 februari is het precies 50 jaar geleden dat het Bosschap bij Koninklijk Besluit werd ingesteld. Het Bosschap is het bedrijfschap voor ondernemingen (werkgevers en werknemers) op het gebied van bosbouw, bosbeheer en houtteelt in Nederland. Het jubileum wordt in het vroege najaar van 2004 gevierd. Onder het motto: bossen: kroonjuwelen in het landschap, zal het Bosschap tekst en uitleg geven over het beleid voor de komende jaren en bijbehorende activiteiten en werkzaamheden.

Het Bosschap werd 17 februari 1954 ingesteld voor ondernemingen op het gebied van de bosbouw en de houtteelt; het is daarmee de oudste onder de bedrijf- én productschappen in ons land. De taak van dit publiekrechtelijk bedrijfsorgaan was van oudsher het bevorderen van de bosbouw en de houtteelt in het belang van de Nederlandse samenleving en het behartigen van de belangen van alle betrokkenen bij de bosbouw en de houtteelt. Tegenwoordig vervult het Bosschap twee kerntaken. Enerzijds het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de terreinbeherende organisaties (bos- en natuurbeheer) en de daarbij betrokken personen.
Anderzijds het bevorderen van de economisch en ecologisch duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering van de terreinbeherende organisaties.

Sturing
Mevrouw A. Jorritsma-Lebbink geeft als voorzitter van het bestuur sturing aan het beleid en de activiteiten van het Bosschap. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers (boseigenaren en aannemers van boswerk) en werknemers.
Momenteel zijn circa 1800 boseigendommen bij het Bosschap geregistreerd en circa 330 aannemers van boswerk. Behalve belangenbehartiging van het bosbedrijfsleven bij overheid, politiek en Nederlandse samenleving houdt het Bosschap zich momenteel onder meer bezig met: arbeidsomstandigheden en de cao-bosbouw, waterschapsaangelegenheden, de erkenningsregeling voor bosaannemers, wet- en regelgeving, onderwijs en scholing, onderzoek en bos- en natuurbeheersvraagstukken in brede zin.

Informatiepagina
In de aanloop naar de jubileumviering in het vroege najaar, zal het Bosschap meer over het programma bekend maken. Deze informatie is dan ook te vinden op een aparte, tijdelijke pagina van de website van het Bosschap: www.bosschap.nl.

Wenst u nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht, neemt u dan contact op met Emmi Milder van Peterink & Partners, telefoon:
0478-584535. Meer informatie over het Bosschap vindt u op www.bosschap.nl

16 feb 04 09:29