EIM

Persbericht

35.000 bedrijven bezig met bedrijfsoverdracht

17-2-04

nummer: 2245

Op dit moment zijn meer bedrijven dan ooit bezig met een bedrijfsoverdracht. Een flink deel van de bedrijven die recent een succesvolle overdracht hebben meegemaakt weet duidelijke omzet- en winststijgingen te behalen. Verder blijkt het aantal bedrijfsoverdrachten dat plaatsvindt binnen de familie te dalen, vooral specifiek het aantal overdrachten van ouder op kind. Dit blijkt onder andere uit de vandaag door EIM gepubliceerde minirapportage 'Bedrijfsoverdrachten in het MKB'. De rapportage wordt door Peter van Hoesel, directeur van de EIM Groep, vandaag gepresenteerd op de MKB-beleidsdag van de ING Bank.

Overdracht succesvol

9% van de bedrijven in Nederland is een bedrijf dat in de afgelopen 5 jaar is overgedragen (dat zijn 55.000 bedrijven, dit is exclusief overnames). Van de bedrijven die recentelijk een succesvolle bedrijfs-overdracht hebben voltooid is 90% tevreden over de overdracht. Een kwart van de bedrijven heeft een duidelijke omzet- én winststijging laten zien. Op dit moment is nog eens 6% van de Nederlandse on-dernemers bezig met de overdracht van zijn bedrijf. Dat zijn ongeveer 35.000 bedrijven. Tot slot ver-wachten 15.000 ondernemers binnen 1 à 2 jaar met een bedrijfsoverdracht te beginnen.

Minder bedrijfsoverdrachten binnen familie

45% van de bedrijfsoverdrachten vindt binnen de familie plaats. Het percentage bedrijven dat binnen de familie plaatsvindt lijkt over de afgelopen jaren te dalen. Bij de bedrijven die 6 tot 15 jaar geleden zijn overgedragen is 60% binnen de familie gebleven. Bij de familiebedrijven met een overdracht in laatste 5 jaar is dit 40%. Binnen deze groepen lijkt het aandeel overdrachten van ouder naar kind ook af te nemen. Van bijna 80% van de bedrijven met een overdracht 6 tot 15 jaar geleden, naar 60% voor de bedrijven met een overdracht in de laatste 5 jaar. Tot slot valt op dat 95% van de bedrijven die nu bezig zijn met een bedrijfsoverdracht binnen de familie, dit van ouder naar kind proberen te doen.

Sectorverschillen aanzienlijk

Er bestaan substantiële verschillen tussen sectoren in de mate waarin overdrachten plaatsvinden. De sectoren horeca en vervoer hebben bijvoorbeeld relatief veel overdrachten gekend, terwijl in de industrie, bouw en horeca momenteel vrij veel bedrijven bezig zijn met een bedrijfsoverdracht. De zakelijke dienstverlening valt op door het geringe aantal bedrijfsoverdrachten.
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04