Gemeente Alkmaar


Informatiebijeenkomst Paardenmarkt

Alkmaar, 13 februari 2004

Het college van B&W heeft enige tijd geleden de uitgangspunten voor de herontwikkeling van de Paardenmarkt vastgesteld. In een nadere uitwerking kiest het college voor het realiseren van een parkeervrije Paardenmarkt en een invulling van het bouwblok tussen de Paardenmarkt en de Kanaalkade met jongerenhuisvesting, vrije sector woningen en commerciële ruimtes.
Op dit moment ligt de nota ter inzage en kan iedereen hier een reactie op geven. Tevens wordt een informatievond georganiseerd waar iedereen van harte welkom is.

dinsdag 17 februari, in de Eriks-zaal van theater De Vest 19.00 uur - 20.00 uur inloop met informatie
20.00 uur - 21.00 uur informatiebijeenkomst Paardenmarkt

Doel van deze bijeenkomst is het geven van informatie en het beantwoorden van vragen over de planvorming tot nu toe en hoe de voorstellen de komende jaren gaan worden uitgewerkt. Dit ter ondersteuning van de inspraakprocedure die loopt gedurende 4 weken vanaf 5 februari 2004.
De gedachte over de herontwikkeling van het centrum van Alkmaar is beschreven in de Structuurvisie Centrumgebied Alkmaar. Deze visie beschrijft de ontwikkeling van het centrum voor de komende jaren. De verschillende pleinen spelen daarin een belangrijke rol. De Paardenmarkt wordt omschreven als een open plein waar geen auto's kunnen parkeren. Het plein wordt ingericht en mogelijk gebruikt voor een weekmarkt en voor manifestaties. Onder het plein komt volgens de visie een parkeergarage. Onderzocht zal worden of deze garage kan worden gecombineerd met de garage van de Vest, waardoor ook de huidige in- en uitrit een andere plaats zou kunnen krijgen.

Parkeren
Op dit moment vervult de Paardenmarkt een belangrijke rol in de parkeerbehoefte van de binnenstad. Het voornemen om het plein parkeervrij te maken zal daarom gecompenseerd dienen te worden door middel van een ondergrondse parkeergarage. De parkeergarage onder de Paardenmarkt zal een capaciteit krijgen van ongeveer 180 plaatsen.

Bouwblok Paardemarkt/Kanaalkade
Om de planvorming van de strook bebouwing tussen de Paardenmarkt en de Kanaalkade vorm te kunnen geven heeft de gemeente het voormalige Eijssencomplex aangekocht en is de verplaatsing van de brandweeractiviteiten in voorbereiding.
Specifieke wensen van het college zoals mogelijke herhuisvesting van Provadja en Parkhof, en het realiseren van jongerenhuisvesting zijn intensief bekeken op de financiële gevolgen. De afgelopen tijd zijn verschillende varianten doorgerekend. Varianten met Provadja en Parkhof kunnen niet voldoen aan de wensen en leverden een dusdanig groot financieel tekort op dat dit niet haalbaar is gebleken. Bij de variant waarin jongerenhuisvesting een plek krijgt levert ook een tekort op, maar het belang van jongerenhuisvesting is voor het college groot, waardoor dit tekort acceptabel gevonden wordt. In totaal zullen 50 woningen voor jongeren gebouwd worden en 40 vrije sector woningen. Voor commerciële ruimte komt 2.300 m2 beschikbaar.

Besluitvorming
De nota van uitgangspunten Paardenmarkt is nu de inspraak ingegaan. Na de periode van inspraak zal de nota ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Bij de nadere uitwerking van de plannen, zullen de bewonersorganisaties, omwonenden en omliggende bedrijven nauwgezet betrokken worden. Inrichting, parkeren en bereikbaarheid zijn daarbij belangrijke onderwerpen. Speciale aandacht gaat uit naar de huidige bewoners van het bouwblok Paardenmarkt/Kanaalkade.

16 februari 2004