Productschap Diervoeder

17/02/2004

PDV accepteert certificering voedselveiligheidsrichtlijn GZP

Het Productschap Diervoeder (PDV) accepteert de voedselveiligheidsrichtlijn voor granen, zaden en peulvruchten (gzp) voor de primaire sector als GMP-waardig.

De kwaliteits- en veiligheidsborging bij de teelt van deze gewassen zijn hierdoor voor humane en dierlijke consumptie op hetzelfde niveau gebracht. Voordeel voor de teler is dat deze met één certificaat kan volstaan, ongeacht de bestemming. Een ander belangrijk pluspunt is dat de certificering van granen aansluit bij de certificering van de andere akkerbouwgewassen, zoals aardappelen en suikerbieten.

Uitgangspunt voor de richtlijn voedselveiligheid gzp is dat de productie van gzp-producten op het akkerbouwbedrijf onder zodanige voorwaarden plaatsvindt, dat voedsel- en voederveiligheid gewaarborgd zijn. Het eisenpakket is gebaseerd op HACCP, waarbij door middel van het in kaart brengen van potentiële risicos in alle stappen van het productieproces beheersmaatregelen geïdentificeerd worden. Onafhankelijke certificatie-instellingen voeren de certificering en controle bij de akkerbouwbedrijven uit. De audits bij telers vinden na één ingangscontrole eens per drie jaar plaats. In 2008 zal het PDV de auditfrequentie evalueren.