Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

17-02-2004

Pijnlijk banenverlies bij DSM

Chemiebedrijf DSM heeft de werknemers vanmorgen geschokt met nieuws over een ingrijpende ontslagronde bij DSM Limburg B.V. Op de site in Geleen, waar zon 2.500 mensen werken, verdwijnen in het komende jaar ruim vijfhonderd banen.

Dit is heel pijnlijk. Dit raakt op de site-Geleen één op de vijf werknemers, reageert CNV-bestuurder Albert van Damme. Vorig jaar zijn er bij DSM in Nederland al driehonderd banen verloren gegaan, maar nu praten we over een veelvoud daarvan bij DSM Limburg B.V. Een harde tegenvaller voor een regio, waar tien procent van de beroepsbevolking werkloos is.

Naast de ruim 500 banen die helemaal worden geschrapt, verdwijnen er waarschijnlijk ook nog banen via outsourcing. Van Damme vreest dat het daar niet bij blijft. Ook bij andere DSM-onderdelen lopen nog diverse onderzoeken. Ik ben er niet gerust op.

Volgens DSM is er in de nieuwe reorganisatieronde geen sprake van gedwongen ontslag. Maar het komt er wel op neer dat werknemers hun baan bij DSM kwijtraken, sneert Van Damme. Hoezo geen gedwongen ontslag, denk ik dan!?

Volgens Van Damme legt het nieuws over de reorganisatie een zware claim op de cao-onderhandelingen, die op vrijdag 20 februari beginnen.

17 februari 2004

Nadere inlichtingen:

Albert van Damme, cao-onderhandelaar CNV Chemie en energie tel. 076 - 5724 670
Kees de Vos, CNV-persvoorlichter
030-6348244