Gemeente Stein


Het Jeugd Interventie Team stelt zich voor
17-02-2004

Het Jeugd Interventie Team (JIT) bestaat uit afgevaardigden van de politie, de gemeente Stein, bureau Halt en Partners in Welzijn. Samen proberen zij om problemen met jongeren aan te pakken.

Niet alleen als er al problemen zijn, ze proberen ook om problemen te voorkomen, door vroegtijdig signalen op te pikken en hier op in te spelen.

Dit betekent concreet dat het JIT:

- contacten legt met jongeren op ontmoetingsplaatsen;
- jongeren begeleidingstrajecten aanbiedt;

- in overleg treedt op wijk- en buurtniveau zoals met besturen van jongerencentra;

- overleg voert met bewoners rond probleemlocaties (o.a. St. Michaëlsplein);

- drugsproblematiek aanpakt (o.a. controles Steinerbos);
- actuele incidenten bespreekt en zonodig hierop direct actie onderneemt (o.a. jongeren met hun ouders op dit gedrag aanspreekt).
- het JIT vergadert 1 maal per maand (niet openbaar) op het gemeentehuis voor het bespreken van actuele zaken.

Jeugd Preventie Programma Stein-Beek Schinnen
Steeds vaker werd het JIT geconfronteerd met individuele problematiek bij de jeugd. Denk hierbij aan problemen thuis of op school maar ook het gebruik van drank of drugs, of een combinatie van factoren. Deze individuele problemen konden vaak niet door het JIT worden verholpen. De behoefte aan een individuele aanpak bleek noodzakelijk.

Daarom werd het Jeugd Preventie Programma (JPP) geformeerd. Hierin zijn naast de deelnemers aan het JIT ook vertegenwoordigt: medewerkers van SONAR, medewerkers van Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming, de Jeugdreclassering, de Officier van Justitie, jeugd en jongerenwerk en de ambtenaar leerplichtzaken.

De genoemde instanties kunnen, door afstemming met elkaar, adequate hulpverlening bieden aan jongeren en hun ouders. Het JPP Stein-Beek-Schinnen is actief vanaf 1 januari 2004. Het doel is om de jongere(n) zo snel en zo goed mogelijk te helpen.

Wilt u in contact komen met het JIT of het JPP dan kan dit via de afdeling Welzijn van de gemeente Stein of via de wijkagent van de Politie Stein-Beek-Schinnen.