Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
Dit is een gezamenlijk persbericht van            
Rijkswaterstaat directie Noord-Brabant, het       
ministerie van Landbouw, Natuur en                
Voedselkwaliteit,  Brabants Landschap en de       
provincie Noord-Brabant.                          

Bouw Natuurbrug Het Groene Woud van Start

Rijkswaterstaat start vanaf 16 februari met de bouw van "Natuurbrug Het Groene Woud" over de A2, tussen Best en Boxtel. De 50 meter brede natuurbrug vormt straks een mooie robuuste verbinding tussen het Dommeldal en Beerzedal. De natuurbrug draagt bij aan de realisering van Het Groene Woud. Dit is weer een belangrijk onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, waarvoor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Provincie Noord-Brabant zich sterk maken.
Het is de bedoeling de natuurbrug in januari 2005 te openen.

De aanleg van de natuurbrug schept voldoende passageruimte voor de bestaande diersoorten en biedt daarnaast de mogelijkheid om grote grazers in het gebied uit te zetten.
Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Brabant, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financieren de natuurbrug gezamenlijk. Het Brabants Landschap neemt het terreinbeheer op zich. Rijkswaterstaat staat aan de lat voor de uitvoering.

De globale tijdsplanning van de werkzaamheden ziet er als volgt uit.

16 februari
Plaatsen van de bouwborden en start van de voorbereidende werkzaamheden, zoals het uitzetten en maaien van het werkterrein.

Februari - maart:
Rooien van bomen aan zowel de oost- als westzijde; verleggen van kabels en leidingen; aanleggen van een afwateringsduiker aan de oostzijde; grondwerk voor de aanleg van terpen, grondwerk voor de aanleg van de aarden wal; aanpassen van de sloten.


April - september
De bouw van de natuurbrug zelf begint met de aanleg van de middenpijler in de middenberm van de A2. Dit zal begin mei zijn. Het afbouwen loopt tot eind augustus.

Om dit mogelijk te maken, is het nodig het verkeer in deze periode over verschoven en versmalde rijstroken te laten rijden in beide richtingen. De capaciteit van de A2 zal enigszins beperkt zijn, maar Rijkswaterstaat verwacht geen structureel oponthoud.
In deze periode worden aan beide zijden van de A2 ook de zogenaamde landhoofden gebouwd.
Gedurende de werkzaamheden wordt voor de fietsers die normaal gesproken gebruik maken van de gemeentelijke parallelweg, een tijdelijk fietspad om het terrein heen aangelegd.

Oktober
Eind september zijn de landhoofden en middenpijler gereed. Dan volgt het inhijsen van de liggers als onderdeel van het bovendek van de natuurbrug.
In deze periode zal de A2 mogelijk maximaal twee weekenden afgesloten zijn. Een richting per weekend. De afsluiting en bijbehorende omleidingroutes worden tijdig bekendgemaakt.

November - december

In november vindt het afbouwen van het dek plaats en start de ecologische inrichting. Het grondprofiel wordt afgewerkt, de hekwerken aangebracht en het terrein wordt ingeplant.
In verband met het plantseizoen bestaat de mogelijkheid dat de inplanting van enkele bomen/stuiken pas begin 2005 kan plaatsvinden.
De officiële opening staat gepland voor begin 2005.