Gemeente Rotterdam

Nr. 19
17 februari 2004

Jury kiest acht nieuwe Groeibriljanten voor Rotterdam

Dinsdagavond 17 februari jl. om 21.00 uur hebben de voorzitter van de Groeibriljantenjury Diny Roodvoets en wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) in de Burgerzaal van het stadhuis de winnende Groeibriljanten bekendgemaakt.

Het zijn geworden:

1. Schoolplein Krabbendijkestraat (publieksfavoriet) 2. African Queens (Afrikaanderplein)
3. Heerlijkheid Hoogvliet
4. Oud Charlois
5. Hoogstraat
6. Deliplein
7. Paviljoen Schiemond
8. Volmarijnse Oranjerie

Achtergrond

Eind december zijn uit 73 inzendingen vijftien Groeibriljanten genomineerd. Uit die vijftien nominaties heeft het Rotterdamse publiek de afgelopen weken al het schoolplein van de basisschool 'Over de Slinge' aan de Krabbendijkestraat in Pendrecht gekozen. In totaal werden toen bijna tienduizend stemmen uitgebracht op internet en met het stemmobiel in de stad. Groeibriljanten zijn een onderdeel van de collegeprioriteit Huisvesting in het collegeakkoord Het nieuwe elan van Rotterdam. Bij Groeibriljanten gaat het om bewoners en ondernemers die potenties zien in hun directe omgeving en het initiatief en de leiding willen nemen om deze potenties daadwerkelijk waar te maken. Voor het uitvoeren van de Groeibriljanten is 25 miljoen euro beschikbaar uit de erfpachtconversie.

Criteria

De jury is bij het beoordelen van de Groeibriljanten uitgegaan van vijf criteria: In welke mate is er sprake van particuliere inbreng? Hoe groot is de ruimtelijk-economische potentie? Draagt het plan bij aan de verbetering van de sociale samenhang? Hoe is de sociaal-geografische betekenis van het initiatief/de locatie voor de stad? Hoe hoog is het innovatiegehalte?

Vervolg project

De winnende initiatiefnemers krijgen nu de taak gedetailleerd uit te werken wat ze van de gemeente verwachten aan bijdragen. Het kan daarbij gaan om geld, maar ook om het inhuren van deskundigheid van de verschillende Rotterdamse diensten. Dan kan het uitvoeren van de initiatieven van start gaan.

De jury

De onafhankelijke Groeibriljantenjury, die deze taak belangeloos op zich heeft genomen, bestaat uit:

Voorzitter: Diny Roodvoets, algemeen rector van de scholengemeenschap Calvijn. Leden: Jacob van Rijs, architect bij het architectenbureau MVRDV

Jan den Hartog, bestuursvoorzitter van Ernst & Young

Natascha Kuit, journaliste
Annie Verdoold, bewoonster uit Spangen

noot voor de redactie/