Vereniging Milieudefensie


Aankondiging voor de pers

Start campagne 'WTO: Handen van mijn bord' 150 Borden voor Tweede-Kamerleden

Amsterdam, 17 februari 2004 --- De directeuren van Milieudefensie en Hivos, samen met vertegenwoordigers van de Natuurvoedingswinkels en het Platform Aarde Boer Consument, bieden de leden van de Tweede Kamer op woensdag 18 februari 150 etensborden aan. Deze protestborden dragen het opschrift 'WTO: Handen van mijn bord!' De actie komt op het moment dat in Brussel het besluit valt of Europa, onder druk van de Wereldhandelsorganisatie WTO, genetisch gemanipuleerde maïs zal toelaten tot de EU.

De maatschappelijke organisaties vinden dat de Tweede Kamer in actie moet komen om de toelating van gentechvoedsel te verhinderen, daarom krijgen ze het probleem letterlijk en figuurlijk op hun bordje. Zes kamerleden, van PvdA, ChristenUnie en Groenlinks hebben laten weten de borden in ontvangst te willen nemen.

Wat: Aanbieding 150 borden aan de leden van de Tweede Kamer Wanneer: Woensdag 18 februari, 9.45 - 10.15 uur Waar: Ingang van het Tweede-Kamergebouw, Plein, Den Haag

Mei vorig jaar dienden de VS, Canada en Argentinië een klacht in bij de WTO. De landen claimen dat zij miljoenen dollars verliezen omdat Europa sinds 1998 geen genetisch gemanipuleerde producten toelaat. De EU besloot hiertoe vanwege het gebrek aan goede regelgeving voor etikettering, aansprakelijkheid en co-existentie (het naast elkaar bestaan van gentech-landbouw en reguliere of biologische landbouw). Als de WTO de klacht gegrond acht, kan de EU gestraft worden met economische sancties. De maatschappelijke organisaties vrezen dat de EU zal bezwijken onder de druk van de WTO en de importstop wordt opgeheven.

De organisaties vinden dat de klacht niet door de WTO, maar door de Verenigde Naties moet worden behandeld. De WTO houdt zich immers alleen met handel bezig, terwijl de VN rekening kan houden met internationale milieuverdragen en verdragen op het gebied van voedsel en gezondheid. Milieudefensie-woordvoerder Anne van Schaik: 'De Nederlandse regering hoort op te komen voor de consument en het milieu, en niet onder druk van de WTO eenzijdig voor de belangen van een handjevol grote biotechconcerns te kiezen. Als de EU al gentechproducten gaat toelaten onder dreiging van deze klacht zal het voor landen uit het Zuiden bovendien nog moeilijker worden om gentechproducten te weigeren."

Met het aanbieden van de protestborden woensdag start tevens een campagne tegen de klacht van de VS, Canada en Argentinië. Dat gebeurt met een 'tegenklacht', gericht aan de WTO. Daarin wordt de WTO opgeroepen de gentechklacht niet in behandeling te nemen. De komende maanden vraagt Milieudefensie, samen met dertien andere organisaties, burgers de tegenklacht mee te ondertekenen. De actie maakt deel uit van een wereldwijde actie in meer dan tien landen. In juni worden de tegenklachten aangeboden aan de WTO-directeur-generaal in Geneve.

De campagne 'WTO: Handen van mijn bord' is een initiatief van Milieudefensie, i.s.m. ASEED Europe, Biologica, Evert Vermeer Stichting, Goede Waar & Co, Hivos, ICCO, Kerkinactie, De Natuurwinkels/ Natuurvoedings Winkel Organisatie, Nederlands Platform Gentechnologie, Platform Aarde Boer Consument, Stichting Duurzame Solidariteit, Stichting Natuur en Milieu, XminY Solidariteitsfonds