DSM


Geleen, 17 februari 2004

- Omstreeks 500 arbeidsplaatsen zullen naar verwachting vervallen in ondersteunende diensten en productie stafafdelingen -

DSM gaat productielocatie Geleen reorganiseren om daarmee prestaties verder te verbeteren

Vandaag heeft DSM de eerste resultaten van het project "Copernicus" bekend gemaakt. Het project heeft tot doel de DSM productieactiviteiten op de locatie Chemelot in Geleen efficiënter en effectiever uit te voeren. In de komende twee jaar zal meer dan E 50 miljoen aan kosten per jaar bespaard moeten worden. Tegelijk zal de herstructurering leiden tot een verdere verbetering van de prestaties op het gebied van productie, veiligheid en milieu. Door dit project zullen in de komende twee jaar naar verwachting omstreeks 500 arbeidsplaatsen vervallen in ondersteunende diensten en productie stafafdelingen. Voor de continudienst heeft Copernicus geen gevolgen. DSM gaat ook onderzoeken of een aantal serviceactiviteiten kan worden uitbesteed.

De reorganisatie omvat de ondersteunende diensten en productie stafafdelingen van DSM op de locatie Geleen. Op dit moment is de organisatie daarvan te divers en versnipperd. Dit leidt onder meer tot hoge kosten, onnodige verdunning van expertise voor productie en een onvoldoende concurrentiepositie van de betreffende DSM-onderdelen. Met de voorgenomen herstructurering wil DSM een gezonde toekomst voor de DSM-activiteiten op de locatie Chemelot veiligstellen.


Nieuwe organisatie

De productieorganisatie van DSM in Geleen zal uit twee nauw samenwerkende delen gaan bestaan: de fabrieken van de diverse business groepen en het DSM Manufacturing Center. De fabrieken zullen zich zuiver richten op hun kerntaak: de dagelijkse productie. In het Manufacturing Center worden de gezamenlijke competenties die de fabrieken nodig hebben gebundeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om expertise op het gebied van (groot) onderhoud, grote en kleine projecten, procestechniek en veiligheid, gezondheid en milieu. Het DSM Manufacturing Center gaat de fabrieken ondersteunen om hun productiedoelen te bereiken, bewaakt de naleving van de veiligheid-, gezondheid- en milieuregels en geeft vorm aan de externe relaties (o.a. voor inkoop en vergunningen).


Ontwikkelen van de locatie Chemelot

Er zal een aparte organisatie-eenheid worden opgericht, de zogenaamde "Landlord", verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de locatie Chemelot. Hierin worden o.a. het eigendom van de grond van de locatie, inclusief de voor exploitatie benodigde basisinfrastructuur en diensten ondergebracht. Naast het beheer van de locatie krijgt deze organisatie de belangrijke taak om nieuwe activiteiten aan te trekken.
Consequenties
Door het invoeren van de nieuwe organisatie wordt het grootste deel van de huidige stafafdelingen van de fabrieken en de afdeling DSM Industrial Services herverdeeld. De activiteiten zullen ten dele in het Manufacturing Center en de stafafdelingen van de fabrieken worden opgenomen en ten dele worden zij ondergebracht bij andere bedrijven op de locatie Chemelot, waaronder Sabic.
In totaal vervallen naar verwachting omstreeks 500 arbeidsplaatsen. DSM gaat tevens onderzoeken of een aantal serviceactiviteiten kan worden uitbesteed. Voor de continudienst heeft Copernicus geen gevolgen.

Sociaal plan
DSM werkt samen met de vakbonden aan een sociaal plan. Hierbij zijn de uitgangspunten dat géén collectief gedwongen ontslag zal plaatsvinden, dat mensen zoveel mogelijk "van werk naar werk" begeleid worden en dat de mogelijkheden van een vervroegde vertrekregeling op basis van de bestaande prépensioenregeling worden bekeken.


Planning

De eerste resultaten van "Copernicus" zijn vandaag aan de Groepsondernemingsraad (GOR) aangeboden. De GOR zal hierover advies uitbrengen. Het plan zal verder uitgewerkt worden verdeeld over twee fasen. Naar verwachting zal voor de zomervakantie met de implementatie van de eerste fase van Copernicus gestart worden. De volledige detaillering en uitwerking zullen zeker dit jaar in beslag nemen.

Locatie Chemelot
Chemelot is de naam van het grote chemische industriecomplex rondom het kruispunt van A2 en A76 in Geleen. Ook de haven in Stein is onderdeel van de Chemelot-locatie. Het Chemelot-industriecomplex is één van de grootste aaneengesloten bedrijfslocaties in Nederland. De locatie is circa 800 hectare groot. Op de Chemelot-locatie bevinden zich ongeveer zestig chemische fabrieken en installaties. Daarnaast zijn er vele gebouwen in gebruik als kantoren, laboratoria, loodsen en werkplaatsen. De fabrieken, installaties en overige gebouwen zijn voor het merendeel eigendom van de gebruikers: de ondernemingen die op het complex zijn gehuisvest en opereren. De twee grootste gebruikers zijn DSM en Sabic. Verder is de campus van DSM Research op Chemelot gevestigd.
Bij DSM Limburg werken circa 5100 mensen, waarvan ongeveer 2400 op de locatie Chemelot in de productie en productieondersteunende diensten. Daarnaast werken op Chemelot nog eens ruim 2000 medewerkers in dienst van andere bedrijven.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science-industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven.
DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, verven en coatings, producten voor de bouwsector en elektrotechnische en elektronicaproducten (E&E). De onderneming heeft een jaaromzet (pro forma inclusief de meest recente acquisitie, inmiddels DSM Nutritional Products geheten) van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 26.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.