Gemeente Almere

Reactie Annemarie Jorritsma

Vanaf haar vakantieadres heeft Annemarie Jorritsma vandaag richting collegeleden en raadsleden van de gemeente Almere gereageerd op de publiciteit rond haar persoon in relatie tot Jorritsma Bouw in haar periode als minister (zie bijlage). Zij ontkent elke betrokkenheid bij de kwestie zoals die door de Telegraaf is gepubliceerd (16 en 17 februari). Inmiddels is gebleken dat van een specifiek onderzoek naar Annemarie Jorritsma door het Openbaar Ministerie geen sprake is. De website van het OM meldt hierover het volgende:

"Het Openbaar Ministerie heeft aan de Telegraaf niet gemeld dat het onderzoek doet naar oud-minister Jorritsma of het bedrijf van haar echtgenoot. Op vragen hierover van de Telegraaf heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie dat het de bewuste schaduwboekhouding nu aan het bekijken is. Of strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan - naar welke (natuurlijke of rechts-) persoon dan ook - is op dit moment nog niet duidelijk. De Telegraaf heeft de woordvoerder van het Landelijk Parket hierover onjuist geciteerd."

Hieronder volgt de reactie van Annnemarie Jorritsma:

Geachte leden van het college en de gemeenteraad,

Vanuit mijn vakantieadres heb ik het nieuws van de afgelopen dagen op afstand gevolgd.

Ongetwijfeld bent ook u op de hoogte van de publiciteit en de commotie die rondom mijn persoon is ontstaan, naar aanleiding van publicaties in de Telegraaf op 16 en 17 februari. De Telegraaf meldt dat mijn naam (in relatie tot Jorritsma Bouw) op een geheime verrekeningslijst staat van bouwconcern Boele & Van Eesteren. De Telegraaf publiceert een handgeschreven overzicht dat is aangetroffen in een schaduwadministratie.

Deze berichtgeving, voor ons volkomen onverwacht, heeft mij en mijn familie diep gegriefd.

In de Telegraaf van 16 februari heeft u ook al mijn commentaar op deze aantijging gelezen, dat ik desgevraagd op zondagavond heb meegedeeld. Complete bullshit heb ik het genoemd, en kernachtiger kan ik het niet uitdrukken. Ik ontken krachtig iedere betrokkenheid in deze kwestie.

Zo nodig zal ik volledige medewerking geven aan ieder onderzoek dat door het Openbaar Ministerie zal worden gestart. Ik zie de uitkomsten van ieder uit te voeren onderzoek met vol vertrouwen tegemoet.

Ik ben voornemens na mijn vakantie, die op 22 februari eindigt, normaal mijn werkzaamheden als burgemeester voort te zetten.

In vertrouwen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

Met vriendelijke groet,

Annemarie Jorritsma