Time : 5:21:33 PM
Date : Tuesday, February 17, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Kordate aanpak voetbalvandalen werpt vruchten af:"Voetbalcel Binnenlandse Zaken sanctioneerde 328 supporters sedert competitiestart"

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael zet de strijd tegen het voetbalgeweld verder. Volgens een tussentijds rapport over de toepassing van de voetbalwet, werden tijdens het lopende seizoen tussen 1 augustus 2003 en 12 februari 2004 614 processen-verbaal tegen voetbalsupporters overgemaakt aan de diensten van de minister. Voor het seizoen 2001-2002 werden 201 PV's ontvangen en voor het seizoen 2002-2003 457 PV's.

De Minister benadrukt te zullen verder gaan op de ingeslagen weg. "Mijn doelstelling is en blijft erin bestaan om het voor de 98 procent goede voetbalsupporters zo aangenaam mogelijk te maken om een voetbalwedstrijd bij te wonen. Diegenen die zich niet aan de spelregels houden, moeten onmiddellijk buitenspel worden gezet", aldus Minister Dewael.

De consequente aanpak van het voetbalgeweld leidt tot een vermindering van het aantal incidenten tijdens het lopende seizoen. 328 supporters werden dit seizoen reeds gesanctioneerd, waarvan 99 in januari, terwijl de andere 286 dossiers in behandeling zijn. Het gaat voornamelijk om de harde kernen van Standard, Anderlecht, KV Mechelen, Genk, Antwerp en GBA. Ook supporters van clubs met een kleinere harde kern werden gesanctioneerd (Lokeren, Gent, La Louvière, Charleroi), evenals van enkele clubs in tweede afdeling (Aalst, Brussels).

Het totaal aantal stadionverboden bedraagt momenteel circa 400 personen, en stijgt nog dagelijks. In 2003 werden 295 stadionverboden opgelegd en een totaal aan geldboetes voor de som van 157.600 euro, terwijl dit voor 2002 om 153 stadionverboden ging en boetes voor 63.770 euro. De zwaarste sanctie betreft een stadionverbod van 5 jaar en een geldboete van 2000 euro. Eén persoon is uitgesloten tot oktober 2018. Ongeveer 70 procent van de supporters betaalt zijn boete onmiddellijk (107.373 euro in 2003), voor de overigen wordt direct een deurwaarder ingeschakeld om over te gaan tot de inning ervan. Na tussenkomst van de deurwaarder wordt 98 procent van de opgelegde boetes geïnd.

De consequente verbalisering en sanctionering op basis van de voetbalwet, evenals het gerechtelijk optreden op basis van de feiten naar aanleiding van Club Brugge - Galatasaray en Anderlecht - Club Brugge (raid te Diegem), hebben ertoe geleid dat er dit seizoen veel minder incidenten te betreuren vielen in vergelijking met de voorgaande seizoenen. "Dit seizoen wordt inderdaad gekenmerkt door een relatieve rust", aldus Minister Dewael. "Dit betekent echter niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat agressief gedrag niet langer wordt getolereerd in en rond de Belgische voetbalstadions. Dit is pas een eerste stap en het komt erop neer om deze inspanningen verder te zetten en dit in overleg met alle betrokken partners".

In dat kader zal Minister Dewael binnenkort een rondetafel samenroepen met de Voetbalbond, de profliga, Justitie en de politiediensten om na te gaan welke andere maatregelen dienen te worden genomen om de kordate aanpak van de voetbalvandalen nog verder uit te werken.

Perscontact: Laurent Panneels: 0475/ 43 91 41