Ingezonden persbericht


Award uitgereikt tijdens opening HISWA 2004 in Amsterdam RAI

HISWA AWARD VOOR DATEMA DELFZIJL

Het bedrijf Datema uit Delfzijl is met het product GME Marine Broadcast Radio de winnaar van de HISWA Award 2004. De HISWA Award is de prijs voor het meest innovatieve product dat op de watersporttentoonstelling tentoongesteld wordt. Tijdens de officiële opening van de HISWA nam de winnaar de prijs in ontvangst uit handen van Dick William Harinck, hoofdredacteur van de Waterkampioen en juryvoorzitter van de HISWA Award. De genomineerde producten zijn op de HISWA nog tot en met zondag 22 februari te bekijken in een speciale expositie in de Europahal of op de stands van de genomineerden. Datema Delfzijl is deelnemer aan het Veiligheidseiland op de HISWA, waar diverse bedrijven en organisaties onder het motto "Veilig het water op" hun producten en diensten presenteren.

Ruim 200 inzendingen
De deskundige jury beoordeelde in totaal ruim 200 producten die werden aangemeld door deelnemende exposanten aan de HISWA. Na een grondige selectie bleven er uiteindelijk 5 genomineerde producten over. Het belangrijkste criterium waarop de jury de inzendingen beoordeelt is het vernieuwende karakter van het product. Andere criteria die in acht worden genomen zijn: toepasbaarheid van het product, belang voor de consumentenmarkt en acceptabel prijsniveau. Bovendien moet het product al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar zijn en vanzelfsprekend gepresenteerd kunnen worden op de HISWA. Er was dit jaar sprake van een close finish tussen Datema Delfzijl en Perfix International. Uiteindelijk scoorde de GME Marine Broadcast Radio binnen de jury het hoogst en sleepte zo de eretitel in de wacht.

GME Marine Broadcast Radio - Datema Delfzijl BV
(tel. 0596-635249, www.datema.nl, standnummer 03.300 Veiligheidseiland) Deze waterdichte radio GR 100 ontvangt naast AM/FM/SW en LW, 55 verschillende marifoonkanalen. Dat betekent de mogelijkheid tot luisteren naar de radio, maar ook tot het uitluisteren van veiligheids-, weerberichten en belangrijke informatie ten behoeve van de scheepvaart. Boten die al uitgerust zijn met een eigen marifoon, kunnen met de radio 'dual watch' toepassen, dus het afluisteren van twee marifoonkanalen tegelijkertijd. Volgens de jury draagt de radio bij aan de bevordering van de 'passieve' veiligheid. Zo kan namelijk ook de grote groep watersporters die niet in het bezit is van een marifoondiploma, belangrijke scheepvaartberichten tot zich nemen. Bovendien biedt de radio de mogelijkheid tot betere communicatie tussen flottieljezeilers. Het leidend schip kan de volgboten via een marifoonkanaal goed op de hoogte houden en informeren. "Met een prijs van E 149, bovendien goed betaalbaar", oordeelde de jury.

De overige genomineerden voor de HISWA Award 2004 waren: (in alfabetische volgorde van de bedrijven)
Gasveermast - Hoora Watersport
(tel. 0515-443141, www.hoora.nl, standnummer 02.114) Een gasveerconstructie in de mastvoet die het gewicht volledig compenseert, zorgt ervoor dat de mast op open boten veilig en eenvoudig door een persoon gestreken en gezet kan worden. De jury vond het een innovatieve en zeer veilige toepassing om op eenvoudige wijze bruggen te passeren. Daardoor wordt het vaargebied voor veel boten vergroot. Hoewel de huidige constructie vooralsnog bruikbaar is voor zeilboten zoals een Valk of BM, verdient het ontwerp zeker navolging voor andere type schepen.

Zeilboot G2 (vanwege kantelbare motorbun) - Jachtwerf Heeg (tel. 0515-442237, www.jachtwerf-heeg.nl, standnummer 02.112) De zeilboot G2 werd genomineerd vanwege het ontwerp van de kantelbare motorbun. De buitenboordmotor is zijdelings liggend weggewerkt in een bak achter de kuip en wordt door te draaien aan een hendeltje rechtop gekanteld en in het water gebracht. Het systeem functioneert goed en draagt bij aan de strakke en esthetische lijn van de boot. Al zeilende heb je dankzij de binnenin de boot liggende buitenboordmotor geen weerstand onder water, wat de zeileigenschappen ten goede komt.

PERFIX Bevestigingssysteem voor dekzeilen en buiskappen - PERFIX International (tel. 0184-694456, www.perfix.nl, standnummer 02.212 ) PERFIX heeft een nieuw gepatenteerd bevestigingssysteem voor dekzeilen en buiskappen ontwikkeld. De perfix is zo gebouwd dat er geen uitsteeksels op het dek meer zijn, hebben een perfecte grip en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Er zijn geen extra gaten nodig op dek of in het zeil om perfix aan te brengen. Het kan ook makkelijk de traditionele bevestingssystemen vervangen. De jury nomineerde het systeem vanwege het gebruiksgemak, de eenvoudige montage en het esthetische karakter, omdat het er heel netjes uitziet. Bovendien heeft Perfix International goed ingespeeld op de behoefte uit de markt, die steeds meer open boten en dus dekzeilen en buiskappen telt.

Nonolet Water- en reukloos toilet - Stichting De Twaalf Ambachten (tel. 0411-672621, www.de12ambachten.nl, standnummer 03.116) Het eerste geheel reukvrije, milieuvriendelijke toilet dat weinig ruimte inneemt omdat het alleen urine-afvoer heeft en er dus slechts een kleine afvalwater/urinetank nodig is. In het nonolet (latijn: non olet = stinkt niet) worden de fecaliën samengedrukt tussen papiervellen, waardoor een reukloze massa ontstaat die verwerkbaar is met het GFT-afval. De jury ziet de Nonolet als een goed antwoord op de steeds strengere wettelijke eisen die gesteld worden aan het lozen op oppervlaktewater.

HISWA 2004
De HISWA 2004 vindt plaats van dinsdag 17 tot en met zondag 22 februari in Amsterdam RAI. Voor meer informatie: www.hiswa.nl.

Driebergen/Amsterdam, 17 februari 2004

---

Noot voor de redactie/