Ingezonden persbericht


Uitslag bekendgemaakt op opening HISWA

MOTORJACHT BOORNCRUISER 35 CLASSIC LINE OC EN OPEN ZEILBOOT G2

WINNAARS VERKIEZING HISWA BOOT VAN HET JAAR 2004

De winnaars van de verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar zijn gisteravond tijdens de opening van de HISWA 2004 bekendgemaakt. Voor deze verkiezing nomineerde de jury na twee testdagen in september 2003 drie zeilboten en drie motorboten. De verlossende woorden welke zeil- en welke motorboot zich een jaar lang 'HISWA Boot van het Jaar' mogen noemen werden uitgesproken door juryvoorzitter Hugo van Wieringen, directeur van Azure Naval Architects. In de categorie motorboten ging de eretitel naar de Boorncruiser 35 Classic Line OC van Jachtwerf De Boarnstream uit Jirnsum. Bij de zeilboten werd de G2 van Jachtwerf Heeg tot winnaar uitgeroepen. In totaal meldden een 50-tal jachtbouwers en importeurs uit België en Nederland zich aan voor de tweede verkiezing van de 'HISWA Boot van het Jaar'.

Criteria
Bij de beoordelingen speelden de volgende criteria een belangrijke rol: ontwerp, constructie, vaareigenschappen en innovatief karakter. Ieder hoofdcriterium was weer onderverdeeld in diverse factoren zoals bijvoorbeeld interieurontwerp, ergonomie, afwerking van de constructie, uitvoering van de technische systemen, bedieningsgemak van de boot en gebruik van innovatieve materialen of toepassingen. De jury, samengesteld uit redacteuren van de belangrijkste watersportmedia, keek ook in hoeverre de boten voldeden aan de doelstellingen van de bouwer en ontwerper.
Deelname aan de verkiezing was toegestaan voor alle jachtbouwers en importeurs uit Nederland en België. Voorwaarden om in te mogen schrijven waren onder andere een minimale lengte van zeven meter van het schip en een ontwerp niet ouder dan drie jaar.

Zorgvuldige selectieprocedure
Aan de einduitslag ging een zorgvuldige procedure vooraf. Tijdens de HISWA te Water in september in IJmuiden kwam de jury bijeen en bepaalde uit alle aanmeldingen de shortlist van boten die uitgenodigd werden voor de testdagen eind september. Iedere genomineerde kreeg de gelegenheid zijn boot tijdens de testdagen in een korte presentatie aan te prijzen bij de jury. Vervolgens stapten de juryleden aan boord van alle boten om er op het IJsselmeer mee te varen. Aan het einde van de twee testdagen nomineerde de jury in totaal zes boten, waarvan drie in de categorie zeilboten en drie in de categorie motorboten. Van deze drie boten gaf ieder jurylid na de testdagen zijn individuele puntentelling en motivatie door aan de juryvoorzitter. Tijdens een plenaire jurybijeenkomst op de openingsdag van de HISWA, stelde de voorzitter de overige juryleden op de hoogte van het totaalresultaat van de individuele scores, die leidden tot de bepaling van de winnaars. In de categorie motorboten lagen de uitslagen voor de drie genomineerde boten dicht bij elkaar. Met een nipte voorsprong kwam hier uiteindelijk de Boorncruiser 35 Classic Line OC als winnaar naar voren. Bij de zeilboten liet de G2 de andere genomineerde zeilboten ruim achter zich.

G2 open zeilboot: verrassende boot met innovatieve snufjes Voor alle juryleden was de G2 open zeilboot van Jachtwerf Heeg (tel. 0515 - 442237, standnummer 02.112) een heel verrassende boot met zeer goede vaareigenschappen. De weersomstandigheden tijdens de testdag voor de zeilboten, waren zonder meer uitdagend te noemen en daarin hield de G2 prima stand. Alle juryleden waren dan ook al snel overtuigd van de optimale vaareigenschappen van de boot. Ook de mooie lijn van de boot, de degelijke afwerking en toepassing van kwalitatief hoogwaardige materialen werden door de jury bijzonder hoog gewaardeerd. De G2 is voorzien van diverse innovatieve snufjes, waaronder het eigen ontworpen patent om de buitenboordmotor in een handomdraai vlak neer te leggen in de achterruimte van de kuip. Het vlak onder deze motorbun sluit daarbij automatisch. Dit voorkomt weerstand in het water, wat de zeileigenschappen weer ten goede komt. De G2 is een klassiek gelijnd schip naar ontwerp van Van de Stadt Design. Het schip koppelt een gewicht van slechts 750 kilo aan een laag zwaartepunt en in de keuze van het materiaalgebruik is duidelijk gekozen voor pure snelheid. De boot is uitgerust met een unieke tin-bronzen bulbkiel en een diepstekend balansroer. Overigens werd de G2 vanwege deze motorbun ook genomineerd voor de HISWA Award, de prijs voor het meest innovatieve product op de HISWA. Gerke Gerritsma van Jachtwerf Heeg, meteen na afloop van de feestelijke uitreiking: "Dit is echt geweldig. Als bouwer van de bekende Randmeer, zijn we natuurlijk heel blij dat we met ons nieuwe ontwerp van de G2 meteen deze eretitel ontvangen hebben. Ik hoop dat het publiek wordt aangestoken door het enthousiasme van de jury." De G2 moest het opnemen tegen de twee andere genomineerde zeilboten, de Island Packet 485 van Bon Yachts en de Dehler 47 van Dehler Holland.

Boorncruiser 35 Classic Line OC: degelijkheid ten top Hoewel bleek dat de jury in de categorie motorboten het innovatieve karakter van de inzendingen lager waardeerde dan bij de zeilboten, scoorde de Boorncruiser 35 Classic Line OC gemiddeld het hoogst en daarmee veroverde Jachtwerf De Boarnstream (tel. 0566 - 601435, standnummer 01.352) de eretitel. "Een heel degelijk schip dat zeer goed inspeelt op de doelgroep van oudere motorbootvaarders," oordeelde de jury. "Een boot die er op het eerste oog misschien niet zo uitspringt, maar waar wel degelijk goed over nagedacht is. De eigenaarshut en natte cel zijn zeer ruim van opzet. De leuning van de salonbank is kantelbaar, zodat deze bij geopende deuren ook meteen als kuipbank kan fungeren. De verstaging van de mast is voorzien van gasveren, waardoor deze bij strijken onder spanning blijft staan en dus makkelijk in gebruik is. De jury kwalificeerde de boot als zeer degelijk vakmanschap van eigen bodem; een product waar Nederland met recht trots op kan zijn. Henk Hokwerda van Jachtwerf De Boarnstream: "Wij zijn natuurlijk heel blij dat we gewonnen hebben. In eerste instantie dacht ik dat het geen nut zou hebben om in te schrijven omdat ik nooit verwacht had dat een stalen schip kans zou maken. Het tegendeel is nu bewezen en dat is een goede zaak." De andere genomineerde motorboten waren de Intercruiser 34 en de Flark 1100.

Winnaar in de schijnwerpers op HISWA 2004

Alle genomineerde boten, waaronder de twee winnaars, zijn nog tot en met zondag 22 februari te bekijken op de HISWA 2004, die in Amsterdam RAI plaatsvindt. Naast de eervolle titel, kregen de winnaars een uitgebreid promotiepakket bestaande uit vlaggen, stickers en t-shirts aangeboden, waarmee ze een jaar lang duidelijk kunnen maken dat hun boot 'HISWA Boot van het Jaar 2004' is.

Driebergen/Amsterdam, 17 februari 2004
Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht