Time : 12:12:40 PM
Date : Tuesday, February 17, 2004
Sender Name: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

Nog geen heropleving jobaanbod ingenieurs

Ook gevolgen voor structureel herstel tewerkstelling?

Volgens recente berichten in de Vlaamse pers is het jobaanbod in Vlaanderen gedurende de laatste maanden van 2003 gevoelig gestegen. Op het eerste gezicht goed nieuws voor de werkgelegenheid. Garanties voor een herstel op lange termijn zijn er echter niet. Dit blijkt onder andere uit een studie van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV) waarbij een telling werd uitgevoerd van de vacatures op de arbeidsmarkt voor universitair ingenieurs*. Hieruit blijkt een lichte daling van het aantal vacatures voor deze doelgroep. In de periode september-oktober 2003 werd wel een stijging opgetekend, maar na deze korte opleving verviel de markt terug naar een middelmatig niveau. Begin januari 2004 was er een absoluut dieptepunt, daarna steeg het aantal vacatures terug naar een gemiddeld niveau.

Deze cijfers geven aan dat de heropleving van de vacaturemarkt nog niet van toepassing is op het ingenieursberoep. De K VIV merkt op dat deze vaststelling mogelijke gevolgen heeft voor een structurele verbetering van de Vlaamse tewerkstelling. Ingenieurs spelen binnen ons economisch bestel immers een rol van hefboom. Dergelijke hefboombanen creëren door hun activiteit van innoveren en ondernemen bijkomende jobs en groei. Wanneer hun aantal toeneemt dan heeft dit ook een positief effect op de globale tewerkstelling.

Om een structurele positieve evolutie inzake tewerkstelling te bekomen is het volgens de K VIV noodzakelijk dat er meer beleidsmaatregelen genomen worden gericht op alle doelgroepen die door hun rol, vaardigheden en gedrevenheid als hefboom kunnen optreden. Dit gebeurt veel te weinig terwijl de positieve effecten ervan duidelijk zijn. Er is dringend nood aan een kader waarbinnen meer hefboombanen gecreëerd kunnen worden. Ondernemingen, overheden en werknemers hebben hierin een gedeelde verantwoordelijkheid.


* Zie ook grafiek als bijlage op www.pressreleases.be - Deze telling werd uitgevoerd op de K VIV-Jobberichten van de laatste vier jaar. De Jobberichten bieden een overzicht van de vacatures voor universitair ingenieurs, hetzij verschenen in de pers, hetzij rechtstreeks aan de K VIV gesignaleerd door bedrijven en diensten. K VIV-leden kunnen de Jobberichten gratis consulteren via de website.

Meer weten?
Saskia Poppelier, communicatieverantwoordelijke K VIV tel.: 03-260 08 53
e-mail: saskia.poppelier@kviv.be
www.kviv.be

Over de K VIV:
De K VIV werd opgericht in 1928 en verenigt meer dan 11.000 universitair ingenieurs. In de loop der jaren is de K VIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die nu ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De K VIV is erkend als de Vlaamse vertegenwoordiger van bio- en burgerlijk ingenieurs. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende vernieuwing, creativiteit en kwaliteit. Ze kunnen daarbij rekenen op een vast secretariaat van 26 medewerkers.

URL: http://www.kviv.be

Picture: