Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/03/092wur.html

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 091, 18 december 2003

Belangstelling opnieuw groot

Komende scholierenconferentie Wageningen trekt 1200 VWO-leerlingen

Bijna 1200 VWO-leerlingen en 80 VWO-docenten doen op 18 februari 2004 mee aan de Scholierenconferentie Xperience Life2! van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Daarmee blijft de belangstelling onveranderd groot voor deze conferentie, die voor de vierde keer wordt gehouden. Leerlingen uit 4 en 5 VWO maken persoonlijk kennismaken met LifeScience thema's, zoals groene ruimte en het milieu, plant en dier, voeding en sociologie en economie van het platteland en ontwikkelingslanden. Doel is de leerlingen ondersteuning te bieden bij het maken van profielwerkstukken op school voor vakken als aardrijkskunde, biologie, algemene natuurwetenschappen en economie.

De scholierenconferentie in Wageningen is qua aanpak en schaal de enige in haar soort in Nederland. De vorige conferenties kregen veel waardering.

Om de deelnemers een goed programma te kunnen bieden heeft de organisatie ervoor gekozen de inschrijving te beperken. Daarom moest zij ca. 140 belangstellenden op een wachtlijst plaatsen. Vorige jaren lag het aantal deelnemers hoger.

Het programma van de komende scholierenconferentie bestaat uit een aantrekkelijk algemeen gedeelte en 76 interessante workshops. Burgmeester Pechtold van Wageningen verricht de opening, gevolgd door een openingsact van de bekende cabaretier Jan Jaap van der Wal. Er is een infomarkt en aan de conferentie is ook een prijsvraag verbonden. Daarvan de winnaar(s) aan het eind van de dag worden bekendgemaakt. Informatie over de scholierenconferentie en het volledige programma zijn te vinden op www.xperiencelife.nl.

Hoe kies je je partner?

In de workshops kunnen de deelnemers korte lezingen volgen en actief deelnemen aan debatten, computersimulaties en experimenten over uiteenlopende onderwerpen als het ontwerpen van zowel lekkere als ook gezonde voeding, de inbreuk van allergie op ons leven, het beoordelen van de smaak van hagelslag, het meten van weergegevens, rollenspelen om duidelijk te maken hoe we een studentenkamer of een partner kiezen, veilig voedsel en hygiëne in de keuken, de verschillen tussen man en vrouw bij het communiceren en hoe hard en lang je moet lopen om een kilo vet kwijt te raken. Ook zijn er excursies naar het Wageningse weerstation, een waterzuiveringstation en Ouwehands Dierenpark in Rhenen en naar de omgeving van Wageningen om daar bepaalde bodemkundige verschijnselen in het landschap te bekijken. Het leeuwendeel van de e workshops staat onder leiding van onderzoekers en docenten van Wageningen UR, maar ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden doen mee.

Veel waardering

Naast het beiden van hulp bij het maken van profielwerkstuk, wil Wageningen UR haar naamsbekendheid bij scholen en leerlingen vergroten. Bovendien wil zij hen laten proeven van de typisch Wageningse sfeer die sterk gericht is op persoonlijk contact en op de inhoud van het les- en onderzoeksprogramma. Behalve uit de jaarlijkse opkomst blijkt de waardering van leerlingen en docenten ook uit de cijfers die zij aan het programma geven. Die was voor de voorgaande conferenties voldoende tot goed. Uit een tijdens de conferentie van vorig jaar gehouden enquête bleek dat 70 procent vooraf Wageningen Universiteit niet kende.