Gemeente Breda

Persberichten

21-01-2004

Definitief Ontwerp De Beyerd, museum voor grafische vormgeving

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het Definitief Ontwerp voor De Beyerd, museum voor grafische vormgeving. Het college legt het Definitief Ontwerp op 18 februari voor aan de gemeenteraad en stelt de raad tevens voor opdracht te verstrekken om het aanbestedingsproces in gang te zetten. Indien ook de gemeenteraad akkoord gaat met het Definitief Ontwerp, opent het museum voor grafische vormgeving haar deuren naar alle verwachting in 2006.

Het Definitief Ontwerp is een verdere uitwerking van het in 2003 door de raad goedgekeurde Voorlopig Ontwerp voor de verbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van De Beyerd. Zowel door architect Hans van Heeswijk als door een extern adviesbureau is een bouwkostenraming gemaakt. Omdat beide ramingen binnen de door de gemeenteraad vastgestelde financiële kaders vallen, stelt het college nu voor om de aanbestedingsfase in te gaan. Hiervoor wordt de raad gevraagd een bedrag van 428.000,- te voteren. Het aanbestedingsresultaat en de gunning worden ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.

Ten opzichte van het Voorlopig Ontwerp is er weinig veranderd. Alle benodigde functies zijn ruimtelijk ingepast en er is gestudeerd op de gevels en de bouwtechnische maakbaarheid van het ontwerp. Tevens is rekening gehouden met aanvullend archeologisch onderzoek dat zal plaatsvinden. Eerder onderzoek in het voorjaar van 2003 wees uit dat de resten van het middeleeuwse gasthuis dermate goed geconserveerd waren dat voorafgaand aan de geplande bouwactiviteiten nog een onderzoek dient plaats te vinden. Daar waar behoud door de bouw niet mogelijk is, worden belangrijke archeologische relictenresten (resten van voorwerpen) buiten het terrein geconserveerd. De kosten van dit archeologisch onderzoek zijn geraamd op 100.000. Volgens planning kan in oktober 2004 worden gestart met het archeologisch onderzoek en de sloop van de achterbouw van De Beyerd. Naar verwachting kan begin 2005 met de bouw worden gestart. De oplevering en ingebruikname van De Beyerd, museum voor grafische vormgeving is gepland in september / oktober 2006.

Breda, 21 januari 2004