Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Symposium bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit (29/01/04)

Last van verslechterende buurten met onduidelijke bedrijven die het straatbeeld aantasten? Van drugsoverlast? Van eigenaren die panden opkopen en daar meer dan gewoonlijk in investeren? Van ondernemers die u goed kent maar toch niet helemaal vertrouwt? Van gebieden in uw gemeente waar u geen greep meer heeft op de ontwikkelingen?

U kunt er iets aan doen en wel met een bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het ILV organiseert hierover op 18 februari in theater De Hanzehof in Zutphen een symposium. Accenten tijdens het symposium zijn de toepassing van de Wet BIBOB, het handhavinginstrumentarium, gebiedsgerichte aanpak en de interne organisatie van de bestuurlijke aanpak. Het symposium is bedoeld voor ambtenaren en bestuurders.

Belangrijk element van een bestuurlijke aanpak is een kritische houding bij vergunningverlening en aanbestedingen. Daarbij kunt u gebruik maken van de Wet BIBOB. Ook kunt u een gebiedsgerichte aanpak organiseren of het handhavingsinstrumentarium benutten. Creëer daarnaast interne waarborgen door een integriteitscode af te spreken. En betrek ondernemers bij uw aanpak ook zij hebben last van de criminaliteit, door de aantasting van imago en door valse concurrentie.

U wint veel met de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het klimaat in de gemeente verbetert erdoor en de overlast neemt af. Bewoners voelen zich veiliger, mijden bepaalde straten niet langer en de lokale gemeenschap inclusief de bedrijvigheid en het lokaal bestuur wint aan integriteit.

Tijdens het symposium wordt uitvoerig ingegaan op deze instrumenten, mede aan de hand van praktijkervaringen uit verschillende gemeenten. Vertegenwoordigd zijn Zandvoort, Den Haag, Bergen op Zoom, Roosendaal en Amsterdam. Sprekers zijn onder meer Freek Salm, Cyrille Fijnaut en leden van het Amsterdamse Van Traa-team. Dagvoorzitter is oud 2e kamerlid en momenteel burgemeester van Schoonhoven, Dick de Cloe.

Nadere informatie en een uitgebreid programma over het symposium treft u aan op: www.ilv.nl. Inschrijven gaat via de website van het Congres- en Studiecentrum van de VNG (www.congresenstudiecentrum.nl.) De kosten voor deelname bedragen 50,-.