Gemeente Amersfoort

Inspraak Beeldkwaliteitplan Meursingterrein; inloopavond op 18 februari van 19.00 tot 21.00 uur

datum: 2 februari 2004

Op donderdag 5 februari 2004 start de inspraakprocedure voor het Beeldkwaliteitplan Meursing. De inspraaktermijn loopt door tot en met donderdag 11 maart. Tijdens een inloopbijeenkomst op woensdag 18 februari, geven leden van het projectteam tekst en uitleg bij de plannen voor de bouw van het kenniscentrum van de Rijksdiensten Monumentenzorg en Oudheidkundig Bodemonderzoek op het Meursingterrein.

Het Meursingterrein is een voormalig fabrieksterrein waar vroeger een koekjesfabriek stond. Het terrein wordt begrensd door de spoorlijn, het Smallepad en het fietspad langs de Eem. Het terrein wordt op dit moment gebruikt als parkeerterrein. In de directe omgeving staan twee rijksmonumenten: Plantsoen West en de Koppelpoort. De Gemeente Amersfoort en het Ministerie van OC&W zijn in november 2001 reeds overeengekomen dat op dit terrein de nieuwbouw voor de Rijksdiensten Monumentenzorg en Oudheidkundig Bodemonderzoek zal worden gerealiseerd. In het planvormingsproces is op dit moment de inspraakprocedure voor het Beeldkwaliteitplan actueel.

Beeldkwaliteitplan Meursing
Volgens de huidige plannen krijgt het nieuwe gebouw zes verdiepingen met een totale hoogte van 28 meter. De begane grond en de eerste verdieping zijn extra hoog omdat zij ingericht worden met publieksgerichte functies zoals bijv. een auditorium en een bibliotheek. De vier verdiepingen daarboven zijn voornamelijk bestemd voor personeel van het toekomstige kenniscentrum. De totale hoogte valt samen met de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. De afstand tussen de zijkant van het gebouw en de Eem bedraagt in de nieuwste plannen 46,5 meter. Dat is ruim 20 meter meer dan oorspronkelijk was gepland. Daarmee blijft het zicht op de Koppelpoort gewaarborgd.

In het beeldkwaliteitplan beschrijft de gemeente de randvoorwaarden waaraan de kwaliteit van het gebouw uiteindelijk moet voldoen. De inspraak die nu wordt georganiseerd gaat over die gestelde voorwaarden. Het gaat dan zowel over de vorm van het gebouw en de keuze van de materialen maar ook hoe het gebouw aansluit op haar directe omgeving. Aangegeven is bijvoorbeeld dat het gebouw een herkenbare entree krijgt aan de zijde van het plantsoen, dat een publieksgerichte functie gesitueerd moet worden aan de zijde van de Eem en dat wat materiaal betreft gekozen is voor een combinatie van glas, baksteen en riet.

Informatie en inspraak
Het concept Beeldkwaliteitplan Meursing ligt vanaf donderdag 5 februari ter inzage bij Stadsinformatiewinkel De Observant, Stadhuisplein 7. Op woensdag 18 februari organiseert de gemeente bovendien een informatieve inloopavond, eveneens in de Observant (zaal: Mathilde van Denemarken). Tussen 19.00 uur en 21.00 uur staan leden van het projectteam klaar om tekst en uitleg te geven aan de hand van tekeningen en een maquette. Bewoners en belangstellenden kunnen op een voor hen gunstig tijdstip binnenlopen en eventueel een reactieformulier invullen of meenemen.

Schriftelijke reacties op de plannen zijn tot en met donderdag 11 maart welkom bij: Gemeente Amersfoort, College van B&W, t.a.v. dhr. W. de Groot, Huispost 3.79, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort.

Procedure en Planning
Het coördinatieplan CSG Noord (1999) en het bestemmingsplan (2000) hebben in het verleden al de kaders gesteld waarbinnen het Programma van Eisen kon worden opgesteld. De gemeenteraad heeft aangegeven dat zij naast het Programma van Eisen ook inzicht wil hebben in het beeldkwaliteitplan, alvorens zij de plannen vaststelt. Na de inspraak worden beide plannen samen met de resultaten van de inspraak aan de raad aangeboden. De Rijksdiensten gaan vervolgens verder met het uitwerken van een voorlopig en definitief ontwerp. De bouwvergunning die uiteindelijk de bouw mogelijk moet maken, wordt tenslotte weer - na toetsing - verstrekt door het Amersfoortse college van B&W. Voor het verlenen van die vergunning wordt het definitief ontwerp nog eens vier weken ter inzage gelegd.