Ingezonden persbericht


Persbericht week 8

Moskee, partner bij integratie?

Debat: Multicultureel samenwerken in IJsselstein

De Gemeente IJsselstein heeft onlangs een nota over het integratiebeleid uitgebracht. Een van de uitgangspunten is dat eigen organisaties van migranten, waaronder de moskeevereniging, zich meer moeten richten op IJsselstein als geheel. Organiseer niet alleen maar activiteiten voor de eigen achterban, en werk meer samen met andere maatschappelijke organisaties, zo roept de Gemeente hen op. Niet alle zelforganisaties juichen deze benadering toe. Stichting Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert, in samenwerking met de Gemeente IJsselstein en het Multicultureel Instituut Utrecht (MIU), een debat op woensdag 18 februari. Locatie: Fulcotheater, Overtoom 3, IJsselstein. Toegang vrij. Aanvang 20.00 uur.

Onder leiding van journalist Elisabeth van den Hoogen gaan met elkaar in debat: Ton Kwakkel, wethouder minderhedenbeleid, Jahija Bouyafah, bestuursvoorzitter van de moskeevereniging Taouba, Angeline Gras, teamleider IJsselsteinse Stichting voor Welzijnswerk (IJSW) , en Mohamed Sini, voorzitter stuurgroep Islam en Burgerschap.

Het debat over de multiculturele samenleving spitst zich meestal toe op de problemen in de grote steden. Toch staan ook veel kleinere gemeenten voor een multiculturele uitdaging. Ze investeren in multiculturele samenwerking op lokaal niveau, zodat alle betrokken partners op eigen wijze kunnen bijdragen aan het algemene belang. Zo ook de Gemeente IJsselstein. Daar verscheen in november een conceptnota integratiebeleid. Vanuit het idee dat integreren pas lukt als allochtonen en autochtonen actief samenwerken, pleit de nota voor een verbreding van activiteiten van de migrantenzelforganisaties. Zij zouden zich gemeentebreed moeten opstellen en niet alleen in eigen kring activiteiten moeten ontplooien. Volgens sommige zelforganisaties een logische stap. Van andere organisaties is het maar de vraag of zij die benadering onderschrijven. Wat zijn nu de beweegredenen van de Gemeente voor samenwerking? Hoe denken de zelforganisaties, waaronder de moskee hierover? En kan men het in IJsselstein eens worden over een andere aanpak?

TUMULT & Multicultureel Instituut Utrecht & Gemeente IJsselstein

Dit is het eerste in de serie debatten onder de noemer: TUMULT naar de provincie Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht