Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Freudenthal Instituut

11 februari 2004

Is een camping bouwen ook rekenen?

De Grote Rekendag 2004

De eerste Grote Rekendag voor leerlingen van basisscholen in Nederland en België komt er aan. Op woensdag 18 februari 2004 staat de schooldag voor veel kinderen in het teken van het vak rekenen. De Grote Rekendag wordt georganiseerd door het Freudenthal Instituut, het expertisecentrum voor reken- en wiskundeonderwijs van de Universiteit Utrecht. De Grote Rekendag is bedoeld om kinderen en leerkrachten te laten zien hoe interessant en rijk het vak rekenen kan zijn. Meer dan 400 scholen hebben het materiaal voor deze speciale dag opgevraagd.

De Grote Rekendag
Op de Grote Rekendag werken de kinderen van de deelnemende scholen aan dezelfde onderwerpen op het gebied van rekenen en wiskunde. Het zijn echter geen gewone sommen. Dit jaar zijn de onderwerpen: 'kijkmeetkunde' en 'meten'. Leerlingen van onder-, midden- en bovenbouw doen een eigen 'project'. Voor de onderbouw is het het samen ontwerpen van de dierentuin 'Kwetterpark'. De middenbouw richt het eiland 'Wieringerzand' in en de bovenbouw gaat op zoek naar de schat van het schip 'De Lutine'. Het organiseren van een gezamenlijk rekenproject op school stimuleert leerkrachten ook om met elkaar over hun rekenonderwijs te praten. De Grote Rekendag is een activiteit van het RekenNet, een netwerk van leerkrachten basisonderwijs die actief hun eigen rekenonderwijs willen innoveren, en zal bij voldoende belangstelling jaarlijks worden georganiseerd.

Freudenthal Instituut
Het Freudenthal Instituut streeft ernaar dat het leren van rekenen en wiskunde binnen en buiten de school een uitdagende activiteit is waarbij de talenten van leerlingen optimaal benut worden. Zo verwerven zij díe wiskundige kennis en vaardigheden die ze later in het dagelijks leven, maatschappij, beroep of wetenschap nodig hebben. Met de Grote Rekendag wil het Freudenthal Instituut deze visie op het reken- en wiskundeonderwijs ook in de praktijk brengen.

Grote Rekendag op internet
Informatie over de Grote Rekendag is ook te vinden op www.rekenweb.nl

Nadere informatie
Frans van Galen, Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht, telefoon (030) 263 5555, e-mail f.vangalen@fi.uu.nl Soleanie Martis, afdeling Perscommunicatie, Universiteit Utrecht, telefoon (030) 253 2411, e-mail s.martis@csc.uu.nl